Logies hebben het moeilijk

logies
De toeristische sector in Vlaams-Brabant is zwaar getroffen door corona en de bijhorende maatregelen. Uit een bevraging bij alle logiesuitbaters uit het Vlaamse Gewest in samenwerking met Toerisme Vlaanderen blijkt dat 33% van de logies nog steeds gesloten is. Ongeveer 7% van de Vlaams-Brabantse B&B’s geeft zelfs aan dat hun uitbating definitief gesloten is. De logies die wel open zijn hebben het erg moeilijk. Zo was de gemiddelde bezetting in 2020 slechts 28%. Toerisme Vlaams-Brabant zal de logies extra steunen met subsidies voor fietsvriendelijke initiatieven.

De coronapandemie had ook als gevolg dat logies geplande investeringen uitstelden. In Vlaams-Brabant was dat bijvoorbeeld door de algemene onzekere situatie (30%), maar ook omdat er geen financiële ruimte was (17%).

“Nu er terug perspectief aan de horizon komt,  wil Toerisme Vlaams-Brabant de uitbatingen extra steun geven via een subsidie voor fietsvriendelijke initiatieven zodat ze deze investeringen terug kunnen uitvoeren”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.  

Kansen voor de toekomst

De logiesuitbaters zien echter ook kansen voor de toekomst. Zo verwacht 62% een toename van het aantal vakanties in eigen land.  

“Binnenlands toerisme is hoofdzakelijk gefocust op fietsen en wandelen. Dus kozen we om hier op in te spelen door extra subsidies te verlenen aan logies en restaurants en cafés om investeringen in fietsvriendelijkheid mogelijk te maken”, besluit gedeputeerde Gunther Coppens.

Foto: Lander Loeckx

Lees meer over