Leuvenaar Eric Nijs, alias DJ King Rick, overleden op 60-jarige leeftijd

Eric Nijs
De bekende Leuvense funk- en soul-dj Eric Nijs, in het wereldje beter bekend als DJ King Rick, is gisteren overleden in het Leuvense Gasthuisbergziekenhuis. Daar werd hij een paar weken geleden opgenomen,. Zijn overlijden komt erg hard aan bij familie en vrienden.

DJ King Rick staat in het Leuvense en ver daarbuiten bekend als dj. Hij draaide in de Manhattan, Apero, l'Abricot, ABC, The Club en At The Bebop. Hij was ook een van de gezichten van Oldskool Leuven. Een greep uit de reacties op zijn overlijden bewijzen wat Nijs teweeg gebracht heeft in het Leuvense.

"Het was een mooie mens en een geweldige muziek selector. Ik blijf je eeuwig dankbaar dat je me destijds de kans gaf om in de ABC te starten als resident dj. Een geweldige tijd was dat. Leuven en België verliest een echt icoon en muziekfreak in hart en nieren. Keep it funky", zo zegt dj Franky Jones.

"Bedankt voor al uw soul die je Café Apero schonk. Leuven verliest een muziekicoon en zal nooit meer zo funky klinken. Alleen maar respect: niet alleen voor je muziek maar ook voor wie je was. Het ga je goed, rust zacht", zegt Erik De Rop, voorzitter van vzw Oude Markt.

"Een Leuvense dj-legende en een fantastische gast gaan van ons heen. Wat een onvergetelijke eer dat ik in maart nog achter u mocht draaien in Het Depot", aldus Marco 'Bene' Hermans, die samen met Nijs in de Oldskool Leuven-scene van Ben Mouling zat.

"Merci, King Rick voor mee een deel van de soundtrack van m’n leven te bepalen. Ik leerde je als jonge gast kennen via m’n zus in den Apero. Beestige funk & soul all night long was uw ding. Je had zelfs nog even n kleine platenwinkel. It was all about music. Als ik "n Oldskool in Leuven doe was jij altijd de eerste naam op m’n papiertje en ondanks vierden we uitgesteld je 60ste verjaardag op Oldskool Leuven. Je vergat nog je taart die we besteld hadden, typisch jij. Rust zacht en thank you for the music", zegt Ben Mouling.

"Rip King Rick. Je was een legende in Leuven. Voor iedereen die van funk & soul houdt, was je zowat de oer-dj. Ook de laatste jaren ging ik altijd direct checken als je weer een of andere obscure song postte. Je was en blijft een referentie en een inspiratie", vertelt Mike Naert, algemeen directeur bij Het Depot.

"Eric, king rick, mijn dikke vriend, mijn soulbrother. Wat ga ik onze oeverloze gesprekken missen, ons 'herken de song'-spelletje, jouw soms naïeve eerlijkheid, jouw ontelbare ideeën en uitvindingen. Onze samenwerkingen in de Manhattan, Riskee, Design...Het geniet van jouw muziek in de Bistroquet, ABC, Apero en op tal van grote evenementen waar je steeds in de schaduw je ding deed, liefst met een ventilator op jou gericht. Je eeuwige klak en de perikelen met uwe velo, je bezorgdheid om jouw moeder en het binnenzetten van de vuilzak. Je leerde mij en de rest van Leuven muziek kennen. Je was de bron van inspiratie van menige dj en een voorbeeld (soms met oogkleppen) in jouw eigenwijze, maar hoogstaande muziekkeuze. Ik ga jou zo hard missen, king without a crown. Je had 'the soul'. Vaarwel man, het was een eer om jouw vriend te mogen zijn", zo zegt Harry Roekeloos, eigenaar van café Picasso.

Eric Nijs

Lees meer over