Legendarische Orient-Express dendert door de regio

Orient

Donderdagavond 9 maart passeerde in het treinstation van Aarschot de legendarische Orient-Express. De trein stopte er niet maar heel wat mensen trotseerden de regen om een glimp op te vangen van de trein waarin Agatha Christies Hercule Poirot destijds een moord moest oplossen. Eerder was hij ook al te zien in het Leuvense en later ook nog in het station van Diest. 

Video file

De trein ging om 18.22 uur vanuit Brussel-Zuid richting Zaventem, Herent, Wilsele en Holsbeek richting Aarschot. Daarna passeerde hij ook nog het station in Diest om vervolgens via Hasselt de reis verder te zetten. 

Volgens de tijdstabel zou de trein in Aarschot langsrijden om 19 uur maar uiteindelijk werd dat 19.35 uur. Het ging om de Venice-Simplon-Orient Exress. Aan boord een Belgische begeleiding en bestuurder.

De trein kwam er nadat de Amerikaan James Sherwood, in 1977, 2 wagons kon kopen van de originele Orient-Express en hij vervolgens zo’n 16 miljoen dollar spendeerde om verschillende andere wagons aan te kopen, waaronder slaapwagons en restauratiewagons. Op 25 mei 1982 reed er voor het eerst de nieuwe express tussen Londen en Venetië, zo leren we van Wikipedia.

Nog altijd volgens het internet zou de trein samengesteld zijn uit 17 gerestaureerde rijtuigen uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw en baadt die in luxe.

De oorspronkelijke Orient-Express was eigendom van de Belgische Compagnie Internationale des Wagons-Lits en reed van Parijs naar Istanboel, tussen 1883 en 1977.

Voor veel mensen bleek de passage in Aarschot de moeite waard om de regen te trotseren, ook al was de trein vlug voorbij want stoppen deed die er niet. “Het perron stond vol, allemaal mensen met hun gsm, eigenlijk was het best een schitterend beeld”, vertelt één van de aanwezigen.

Op donderdag 16 maart passeert de trein opnieuw door ons land.