KU Leuven sluit tuchtprocedure tegen professor Filip D. die student verkrachtte

16 mei 2023 | 23u08 | Gepost door redactie
Filip D.
De Raad van Bestuur van KU Leuven heeft de definitieve sanctie vastgelegd tegen professor Onderwijskunde aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen Filip D. wegens grensoverschrijdend gedrag tegenover een student. De professor krijgt de zwaarst mogelijk sanctie opgelegd, namelijk afzetting of ontslag met verlies van ambtenarenpensioen. Hiermee is de tuchtprocedure van de universiteit afgerond.

De 64-jarige Filip D. uit Bilzen verkrachtte een studente tijdens een congres in Barcelona. Hij vertelde haar dat ze maar niet had moeten meekomen als ze geen seks wilde. 

Sinds september 2018 was de professor al de toegang tot de gebouwen van KU Leuven ontzegd en was contact met studenten verboden. Tegen de professor werd op dat ogenblik een interne tuchtprocedure gestart. Die werd opgeschort zolang het strafonderzoek tegen de professor liep. Ze werd hervat in het najaar van 2022 na afronding van het strafrechtelijk onderzoek en de behandeling voor de correctionele rechtbank. De interne tuchtprocedure werd de voorbije maanden grondig gevoerd. De professor tekende beroep aan tegen een eerste uitspraak in deze interne procedure. De tuchtinstantie in beroep, de Raad van Bestuur, heeft zich nu definitief uitgesproken. Die bevestigde dat door manifest en langdurig volgehouden, vrijpostig en ongepast gedrag de tuchtnorm van KU Leuven in die mate overschreden werd dat de zwaarst mogelijke tuchtsanctie de enig mogelijke conclusie is, namelijk afzetting. Afzetting houdt in dat de professor met onmiddellijke ingang ontslagen wordt. Als gevolg daarvan verliest hij het door hem aan KU Leuven opgebouwde ambtenarenpensioen.

Met de definitieve vastlegging van de sanctie is de tuchtprocedure bij KU Leuven volledig afgerond. "Deze sanctie is een belangrijke stap in deze zaak die onze gemeenschap zeer sterk beroert", zegt rector Luc Sels. "Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar het slachtoffer, dat nooit gewild heeft dat deze zaak ook het voorwerp werd van publiek debat, maar ook naar iedereen die in onze samenleving met grensoverschrijdend gedrag wordt geconfronteerd. Laat zeer duidelijk zijn: dergelijk gedrag, in welke vorm dan ook, heeft geen plaats aan de universiteit. Als universiteit willen we alle collega’s en studenten een sociaalveilige, respectvolle en inclusieve werk- en leeromgeving bieden. Die omgeving creëren is een voortdurende opdracht waar we ook na vandaag blijven aan werken." De universiteit blijft dan ook iedereen die zelf slachtoffer of getuige is van grensoverschrijdend gedrag oproepen om dit te melden.

Lees meer over