Kerstvakantie vervroegt een week, mondmaskerplicht vanaf 6 jaar

Corona
Het Overlegcomité heeft vandaag samengezeten om de nieuwe coronamaatregelen te bespreken, het derde overleg op drie weken tijd. Er vielen enkele opmerkelijke besluiten uit de bus.

Er worden vijf maatregelen opgelegd. Vooraleerst de mondmaskerplicht van kinderen vanaf 6 jaar. Vanaf maandag zullen in het onderwijs bijzonder strenge maatregelen gelden. Vanaf er meer dan twee besmettingen worden vastgesteld in een klas, zal de klas moeten sluiten en er moet een CO2-meter in de klas aanwezig zijn. Het secundair onderwijs zal in hybride vorm plaatsvinden: dat betekent dat 50% van de lessen in aanwezigheid kan plaatsvinden. De examens gaan wel gewoon door. In het kleuter- en lageronderwijs sluiten de klassen vanaf 18 december. De kerstvakantie wordt dus met een week verlengd, tot drie weken. 

Binnenevenementen met meer dan 200 aanwezigen zullen niet meer toegelaten zijn. Die maatregel gaat in vanaf maandag. Vanaf 50 personen moet je ook het Covid Safe Ticket (CST) laten zien. Dit weekend zullen evenementen tot en met 3.500 aanwezigen nog mogen doorgaan. Begrafenissen en huwelijken gaan wel nog door. Een contactbubbel komt er niet. Wel wordt gevraagd om de contacten te beperken, zeker binnen. Binnensport mag wél nog, aangezien dat belangrijk is voor het mentale welzijn. Telewerk blijft vier dagen per week verplicht. 

De horeca blijft gevrijwaard van nieuwe maatregelen. Cafés en restaurants dienen nog steeds om 23 uur te sluiten. Er geldt nog steeds een maximum van zes personen per tafel. Ook buitenactiviteiten zoals het voetbal mogen blijven doorgaan, weliswaar gecombineerd met het CST en het dragen van een mondmasker. 

 

Lees meer over