Kasteel van Horst gaat volgende restauratiefase in

Horst
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor de volgende restauratiefase van het kasteel van Horst in Holsbeek. Deze werken passen binnen een meerjarenovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en Herita. Voor deze restauratie voorziet de Vlaamse overheid een premie van ruim 1,2 miljoen euro.

"Het Kasteel van Horst is een wondermooie waterburcht tussen de groene, Hagelandse heuvels en de fictieve thuishaven van de Rode Ridder. Herita, die de site in erfpacht beheert, zal de komende jaren voor de restauratie van het kasteel zorgen”, zegt minister Matthias Diependaele. “In 2017 stortte een deel van een historische latrine in, waarop er uitgebreide onderzoeken werden gedaan naar de stabiliteit van de houtconstructies en het metselwerk van het kasteel. Na dat grondige onderzoek konden in 2021 de restauratiewerken starten. De site blijft tijdens de werken opengesteld voor het publiek door middel van werfbezoeken. Als erkend open erfgoed is het kasteeldomein van Horst een inspirerend voorbeeld voor de ontwikkeling en openstelling van andere sites waar men een evenwicht tracht te zoeken tussen de erfgoedwaarden en de openstelling", zegt Diependaele.

Dit jaar kan de restauratie van de buitenschil (gevels, daken en buitenschrijnwerk) van de noordvleugel starten. Ook worden werken uitgevoerd die noodzakelijk zijn om de stabiliteit van de gevels en de vloeren te garanderen. Dit zijn onder andere de restauratie en versteviging van de moer- en kinderbalken, de structurele consolidatie van de Hanssche plafonds, structurele verankeringen van de gevels aan de dwarse binnenwanden en structurele consolidatie van onsamenhangend metselwerk en funderingsverbeteringen. Nadien wordt het interieur van het kasteel opgeknapt en de binnenkoer wordt heraangelegd met het oog op integrale toegankelijkheid.

Het kasteel van Horst met zijn donjon en slotgracht getuigt van bouwtradities en adellijke wooncultuur van de late middeleeuwen tot de renaissance. Het toont zowel middeleeuwse verdedigingsarchitectuur als een zeventiende-eeuwse adellijke zomerresidentie of hof van plaisantie.

“We zijn ontzettend blij dat deze premie vanuit Vlaanderen vrijkomt en er nu zichtbaar voor iedereen verder gewerkt wordt aan de restauratie“, zegt Sabine Wyns, N-VA gemeenteraadslid in Holsbeek.

Lees meer over