Kamp Waes overlever Joni Ceusters uit Tielt-Winge schittert nu ook in De Redders op Play4

De Redders
Joni Ceusters (24) uit Tielt-Winge was al bekend van zijn deelname aan het Eén programma Kamp Waes, waar hij als één van de vijf kandidaten het bootcamp overleefde, nu is hij ook acteur in de Play4 serie De Redders. “Het was heel leuk om doen maar sinds een jaar ben ik kapitein bij de brandweer en die job zal ik er toch niet voor laten staan, dit is echt mijn ding, maar je mag zeker nog een aantal stunts verwachten (lacht).”

De Redders vertelt de verhalen van, hoe kan het ook anders, een bende redders aan de Belgische kust, een beetje zoals de Buurtpolitie maar ook weer niet helemaal. “Dit is docu-fictie, de buurtpolitie is eerder scripted reality. Dat wil zeggen dat je in deze serie ook een inkijk krijgt in het leven van de personages en het niet alleen om de actie draait. Ik besef dat er sowieso kleine foutjes ten opzichte van de realiteit aanwezig kunnen zijn, dat is ook zo in Chicago Fire, een serie over de brandweer.  Als ik daarnaar kijk, vanuit mijn functie als brandweerman, valt mij soms ook op dat het verhaal niet altijd realistisch is maar het blijft wel boeien en dat is wat telt.”

Lees verder onder de foto. 

Joni Ceusters in De Redders
Foto: SBS

Anders dan Kamp Waes

De serie mag dan nu pas op tv zijn, voor de nieuwgeboren acteur is het avontuur al lang aan de gang. “Ik ben zelf redder en neem ook deel aan internationale kampioenschappen reddend zwemmen. Toen Kamp Waes nog liep op tv zag ik al een oproep op onze sociale media van productiehuis 100.000Volts die redders zochten om deel te nemen aan de serie. Een aantal mensen wezen mij op die opportuniteit maar toen kwam de coronacrisis ertussen gefietst en werd alles even on hold gezet. Uiteindelijk ging het dan toch door en werden er castings georganiseerd waar ik aan deelnam en uiteindelijk werd ik één van de 6 geselecteerde personages, het productiehuis zag dus ook iets in mij. Er werd een pilootaflevering gedraaid en, ook al vond ik het niet makkelijk, het resultaat viel zeer goed mee, het is ook een hele fijne bende en het klikte meteen tussen ons, het was in elk geval iets heel anders dan deelnemen aan Kamp Waes waar ik gewoon mezelf moest zijn. Anderzijds hebben de schrijvers van het scenario ook wel rekening gehouden met wie we zijn en schreven ze het verhaal toch wel een beetje op ons lijf.”

Joni De Redders
Foto: SBS

Nieuwe David Hasselhof

Of hij nu de nieuwe David Hasselhof is van de Vlaamse Baywatch willen we graag weten maar daar moet Joni om lachen. “Ik was best fan van de serie maar ook niet zo dat ik geen aflevering mocht missen, Pamela Anderson heb ik in elk geval op onze set niet zien langskomen (lacht). “

Keihard afzien tijdens Kamp Waes was dan wel iets anders maar ook tijdens deze opnames zat er toch een vleugje avontuur aan vast. “We moesten ons vaarbrevet halen en af en toe waren er ook opnames toen er best hoge golven stonden, dat vond ik heel fijn. Het avontuur blijft me wel lokken (lacht) en ik zal dat ook blijven opzoeken, die adrenalinepush is iets wat ik als zeer leuk ervaar. Ik werd intussen aangenomen bij de brandweer van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg en werk sindsdien in de kazerne van Hasselt, dat is altijd mijn droom geweest. Als kind al wilde ik, bij elk carnaval, verkleed als brandweerman gaan, dit is voor mij echt een jongensdroom die uitkomt. Het is iets dat nooit uit mijn hart is weggegaan en ik ben dan ook heel blij dat ik het nu kan realiseren. Ik herinner mij dat men mij, tijdens de opnames van Kamp Waes, vroeg of special forces iets voor mij zou zijn en ik toen al zei dat brandweerman worden mijn droom was. Dankzij mijn hogere opleiding kan ik als kapitein beginnen maar ik moest wel alle cursussen volgen van alle rangen, dat wil zeggen die voor brandweerman tot kapitein, en dat viel net samen met de opnames van De Redders, dat was niet altijd evident en zelfs nu zijn we nog aan het filmen maar de opnames lopen langzaam op hun einde. Dat neemt niet weg dat ik eventuele nieuwe kansen zeker ook zal aangrijpen, ik vind het namelijk leuk om nieuwe zaken te doen.”

Lees verder onder de foto's.

joni
Met andere deelnemers aan Kamp Waes beklom Joni de Mont-Blanc. Foto: Joni Ceusters
Lees verder onder de foto. 
Joni brandweer
Brandweerman worden was de droom van mijn leven. Foto: Joni Ceusters.

Open staan voor nieuwe uitdagingen

Dat laatste is niet gelogen want vorig jaar nog ondernam Joni, samen met de andere overlevers van Kamp Waes, een klimtocht naar de top van de Mont-Blanc en ook nu hebben ze nog plannen. “We hebben mekaar door corona lang niet gezien maar we willen samen een duikcursus volgen, Kamp Waes leider Fly wil ons hierbij helpen, en dan willen we toch graag een duikavontuur plannen, ons kennende wordt dat geen snorkelverhaal (lacht).”

Dat hij door zijn deelnames aan tv-programma’s herkend wordt op straat vindt Joni niet echt een probleem. “Toen Kamp Waes werd uitgezonden, had je een eerste fase waarin mensen je herkenden, even later was het al van ken ik jou van ergens. Na een 3 maanden durende opleiding vroeg mijn lesgever mij aan het einde wie ik was, hij dacht mij te herkennen en ook toen we met een groep in Oostende iets gingen drinken, vroeg iemand mij of hij mij niet van ergens kende. Ik heb daar geen moeite mee.  Ben ik klaar om echt bekend te worden door deze serie? Ik ervaar het in elk geval niet als iets negatiefs. Als ik iemand blij kan maken met een foto doe ik dat met plezier.”

Lees meer over