Kamerlid Katrien Houtmeyers: “Onbegrijpelijk dat de horeca nog altijd geen duidelijkheid heeft over heropstart”

7 mei 2021 | 11u31 | Gepost door redactie
Katrien Houtmeyers
Op minder dan één dag voor de heropening van de terrassen heeft de federale regering nog altijd geen officiële maatregelen vastgelegd in een ministerieel besluit. De horeca heeft dus nog altijd geen wettelijke zekerheid of ze open mag, en onder welke voorwaarden. “Onbegrijpelijk", vindt federaal parlementslid Katrien Houtmeyers, die het probleem afgelopen weekend al aankaartte.

“Zes dagen voor de heropstart stelden we al vragen", aldus Katrien Houtmeyers. "Vijf dagen voor de heropstart zijn de protocollen pas gecommuniceerd naar de horeca. Al waren ze toen nog niet definitief... Integendeel, op nog geen 24 uur van de officiële heropstart ligt het ministerieel besluit nog altijd niet definitief vast. Met andere woorden, de horeca heeft nog altijd geen officiële zekerheid over de heropening, en onder welke voorwaarden dit moet gebeuren.”

Dat werd vanochtend nog maar eens pijnlijk duidelijk toen de regering liet weten dat plexiwanden op de terrassen dan toch niet mogen. Maandag had ze nochtans gecommuniceerd dat dit wél mocht. Maar daar was het Overlegcomité het niet mee eens. Plexiwanden mogen dus niet, en de 1,5-meterregel tussen de gezelschappen moet gevrijwaard worden. Een grote verandering voor de horecazaken die wél op de plexiwanden hadden gerekend, want nu kunnen ze minder klanten plaatsen en moet er dus minder personeel worden ingezet.

“Onbegrijpelijk dat onze regering zo weinig rekening houdt met de horeca”, zegt federaal kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA). “En ondertussen moet deze maar vrolijk alle gemaakte voorbereidingen herbekijken… Het ecosysteem is intussen opgestart: brouwers zijn weer aan de slag, horecazaken laten hun tapkranen spoelen en nakijken. Kortom, iedereen is er klaar voor. Uit respect voor deze sector - die het toch heel zwaar heeft gehad in het voorbije jaar - had de federale overheid op zijn minst wat sneller meer duidelijkheid kunnen geven. Paars-groen wou naar eigen zeggen zwaar inzetten op transparantie en communicatie, onder het mom van een nieuwe politieke cultuur. Veel geloof kunnen we daar niet aan hechten, zo blijkt nu. We zitten ondertussen al meer dan een jaar in deze crisis maar de federale regering heeft nog altijd niet geleerd om op tijd te communiceren en te handelen.”

Lees meer over