Jury uitgeloot voor tweede assisenproces rond dodelijke steekpartij

10 november 2021 | 18u05 | Gepost door redactieleuven…
Assisen Leuven
In het Leuvense assisenhof start dinsdag het proces rond de dodelijke steekpartij in Aarschot. Drie jaar geleden stierf Andy Vandereyt (30) na een nachtelijke ruzie waarbij hij meerdere messteken kreeg. Zijn ex Kristel Appelt (28) en haar andere voormalige partner Björn De Candt (31) riskeren levenslang. Het eerste proces in februari werd stilgelegd toen de verdediging de voorzitter wraakte. 

Andy Vandereyt werd in de vroege ochtend van 2 december 2018 neergestoken in de Diestsestraat in Aarschot. Vanuit Glabbeek was hij afgezakt om een ruzie met zijn ex-partner Kristel Appelt te beslechten. Eenmaal in Aarschot bleek zij vergezeld van Björn De Candt, de vader van haar drie kinderen. De twee zouden Vandereyt verschillende messteken hebben toegediend tijdens de confrontatie. Dat is wat getuigen verklaarden. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. Appelt en De Candt zetten het eerst nog op een lopen. Hij werd om 4.20 uur door een ploeg van de verkeerspolitie van straat geplukt toen hij zijn woning verliet. Zij werd nog eens drie uur later ingerekend toen ze over de Grote Markt in Aarschot wandelde. Ze probeerde eerst nog een valse identiteit op te geven, maar dat pakte geen verf bij de agenten. Het parket van Leuven vorderde destijds een gerechtelijk onderzoek voor moord en voor die kwalificatie staat het voormalig koppel volgende week ook terecht. 

Opmerkelijk aan het proces is dat het moet worden overgedaan, nadat in februari voorzitter Veerle Aelbrecht gewraakt werd. Persoonlijke notities van haar hand doken op tussen de schuldvragen van de jury. Omdat er sprake zou kunnen zijn van beïnvloeding, werd het hof gewraakt. Voorzitter Peter Hartoch neemt nu de honneurs waar. Het proces start dinsdag om 9 uur met het voorlezen van de akte. 

Lees meer over