Jonas, Max en Bram maken zich klaar om Francorchamps te veroveren met rijdend toilet

Werken aan het onderstel van de zeepkist

Bram Decoster, Max Musyck en Jonas Zegers doen op 4 september mee aan een iconische zeepkistenrace, op het circuit van Spa –Francorchamps. Deze race wordt na vijf jaar onderbreking nog eens georganiseerd door Redbull. Er mogen, gekozen uit 800 inzendingen, slechts 50 zeepkisten deelnemen. Daarbij de zeepkist van drie vrienden uit de regio Leuven, Bierbeek, Boutersem.

Het gaat om drie vrienden die elkaar al lang kennen, maar die voor het eerst dergelijk project aanpakken.  Max Musyck, afkomstig uit Bevekom, maar nu inwoner van Leuven is piloot in het dagelijkse leven. Bram Decoster uit Neervelp studeert nog voor burgerlijk ingenieur, terwijl Jonas Zegers uit Boutersem een informaticus is.  Niemand van de drie vrienden is dus een expert knutselaar. Gelukkig kunnen ze in geval van nood rekenen op de vader van Jonas.

Lees verder onder de foto

Werken zeepkist Boutersem
De vrienden zijn al een maand aan het werk

WC-borstel als rem

Het is Jonas Zegers uit Boutersem die een advertentie over deze race op facebook zag. “Het leek mij een tof idee en ik heb onmiddellijk mijn twee goede vrienden gecontacteerd. We zijn zo’n maand geleden met de werkzaamheden gestart. We doen dit bij mij thuis in Boutersem”, vertelt Jonas.

“We wilden een WC op wielen maken als zeepkist. Daar hoort ook nog een lavabo bij, wc-rolletjes, luchtverfrisser en een wc-borstel als handrem. We zullen pas op 4 september in Francorchamps zien of ons tuig recht blijft. We kennen het parcours niet en zullen dat de dag zelf pas te zien krijgen. Van vorige edities weten we dat het racen ongeveer drie minuten duurt.”

Lees verder onder de foto

Werken zeepkist Boutersem
Werken aan het rijdend toilet

De leukste en de beste show

“Dit wordt een helse rit naar beneden met heel wat obstakels. In deze race worden we beoordeeld op drie criteria: de leukste zeepkist, de snelheid, en de show voor de start. Wij gaan vooral voor de eerste en de laatste categorie. We hopen dat ons rijdend wc in de smaak valt. We zullen ook ons uiterste best doen bij de show voor de start. En dan zien zolang mogelijk recht te blijven”, besluit Jonas.

Het drietal hoopt de zeepkist over twee weken klaar te hebben en dat is het afwachten tot vier september. (CH)

Lees meer over