Jo en Tony gaan voor derde editie Hagelandse 101: "Je kan kiezen tussen parcours van 101 km en eentje van 55 km"

101

Op zaterdag 1 september gaat de derde editie van de Hagelandse 101 van start. Meer dan 2000 wandelaars, een verdubbeling t.o.v. vorig jaar, wandelen 55 of 101 km door het Hageland. Vertrekken en aankomen doen ze aan de Vaartkom in Leuven. “We wilden net iets anders doen dan de Dodentocht en aangezien die 100 km lang is maakten wij er 101 km. van”, vertelden initiatiefnemers Tony Coussens en Jo Langela uit Tielt-Winge ons vorig jaar.

De tocht is best pittig want de deelnemers moeten heel wat hoogtemeters overbruggen. “En dat  in een tijdspanne van maximum 24 uur met 750 hoogtemeters die moeten overwonnen worden.  Er is een minimum gemiddelde van 4,2 km/u en een maximum gemiddelde van 7 km/u opgesteld om het voor iedere deelnemer zo aangenaam mogelijk te maken.””

Naast de 101 km versie is er ook een 54+1 route en die moet je afleggen binnen de 13 uur. “Daarnaast hebben we nog een Hagelandse 11+1 formule waarbij een deelnemer ook een kind (tussen 10 en 16 jaar) mag inschrijven die hem/haar vergezelt  vanaf km 89 of km 43 tot de finish (101/55 km). Op die manier kan het kind 12 km mee stappen. “Toen we eerder deelnamen aan de Dodentocht wilde mijn zoon Finn graag een stukje meestappen. Hij vergezelde ons tijdens de laatste 10 km. maar eigenlijk werd hij niet echt bij het gebeuren betrokken, hij mocht wel mee op het podium maar kreeg geen medaille of oorkonde. Zonder kritiek te willen geven hoor, want dat was voorbehouden voor de ingeschreven wandelaars die de volledige tocht deden. Maar, ik vond dat sneu voor hem en onder andere daarom zijn we met een eigen tocht begonnen voor kinderen en krijgen een oorkonde, medaille en een t-shirt”, zei Jo daarover vorig jaar. . 

Het startschot voor de 101 km wordt aan de Vaartkom in Leuven gegeven op vrijdag 1 september om 21.01 uur, dat van de 55 km op zaterdag 2 september om 7.01 uur.

Lees verder onder de foto.

hagelandse 101
Dit jaar zijn er dubbel zoveel deelnemers

Wandelaars krijgen muzikale begeleiding

Nieuw is dat de deelnemers van de lange afstand, meteen na de start, door de stad Leuven wandelen en de Leuvense percussiegroep De Batterij wandelt met hen mee en zorgt voor de nodige ambiance. Op zaterdag 2 september, tussen 15 en 22 uur, finishen de moedige wandelaars van beide afstanden aan de Vaartkom, die voor de gelegenheid omgetoverd wordt tot een eventsite met een lange toog , frietjes , hamburgers , ijsjes , springkasteel , DJ  en meer. We willen graag iedereen oproepen om te komen supporteren want wat is er mooier dan te finishen onder een luid applaus”, besluiten Tony en Jo.

Het volledige interview dat we met de organisatoren vorig jaar hadden, kan je hier lezen. Het interview met de Leuvense Nadine die eerder deelnam om geld in te zamelen voor het kankeronderzoek vind je hier.

 Meer informatie vind je dan weer op de website van de organisatie.