"Je wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen", luidt de mail waarmee oplichters u armer willen maken

Foto van ontvangen mail.

Er circuleren opnieuw veel mails waarmee oplichters proberen om je geld af te troggelen. De mails zijn zogenaamd afkomstig van politionele diensten uit binnen- en buitenland. Wat je ook doet, klik niet op de links en beantwoord de mails ook niet.

Eén mail komt zogenaamd van het Franse binnenlands ministerie en wordt verstuurd in naam van de onderdirecteur van de nationale politie. De mail is in het Frans geschreven en daarin staat dat je pornografisch materiaal van een minderjarige zou hebben verspreid, doorgestuurd hebben naar anderen, ernaar gekeken hebben of het opgenomen hebben. De straf hiervoor is, nog steeds volgens de mail, een celstraf van 5 jaar en 75.000 euro. Indien u niet reageert wordt u, alweer volgens de frauduleuze mail, opgepakt.

Eenzelfde verhaal bij mails van politie of Europol. “Je wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen en je wordt verzocht snel een e-mail te sturen om je te verantwoorden, anders word je vervolgd en gearresteerd. Het bericht komt dreigend over en dringt er op aan onmiddellijk te reageren. De bedoeling is om je bang te maken en geld van je af te persen.  Dit soort oplichting is niet nieuw, maar het blijft circuleren en veel mensen schrik aanjagen”, luidt het op de website van Safe on Web.

Lees verder onder de mail.

Fraude mails
ER circuleren meerdere versies van de mails, ga er vooral niet op in. Foto: Safe on Web

Wat als je je toch liet oplichten?

Wanneer je dergelijke mails ontvangt, kan je die beter niet beantwoorden, de mail bewaren of uitprinten en het melden bij de politie. “Markeer het bericht als spam of junkmail en blokkeer de afzender”, gaat het bericht van Safe on Web verder.

Wanneer je toch geld hebt overgemaakt aan de oplichter(s), contacteer je best je bank en/of Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland) . Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.

“Doe een aangifte bij de lokale politie van je woonplaats. Verzamel zo veel mogelijk gegevens en neem deze mee als je een aangifte gaat doen.”

Verdachte mails kan je ook doorsturen naar verdacht@safeonweb.be .

Fraude mail