Is het einde helemaal in zicht voor dansstudio Scintillare? Provincie weigert bouwvergunning

Manuela Van Tongelen
Het nieuwe dansseizoen is met een zware domper begonnen voor dansstudio Scintillare in Rotselaar. De provincie heeft namelijk voor de tweede maal de bouwvergunning geweigerd, en dat op de grond die gekocht werd op aanraden van de gemeente. Manuela Van Tongelen, directrice en danslerares bij Scintillare Dance Studio, is er het hart van in.

"Na zes jaar lang plannen maken, vergaderen, uittekenen, advies aanvragen, herplannen, hertekenen, opnieuw samenzitten, (valse) beloftes, telkens weer aan nieuwe en vaak onmogelijke eisen voldoen en bovenal na het jarenlang investeren en leveren van zeer veel tijd, energie, inspanningen én geld, werd onze verkregen bouwvergunning voor de tweede maal in beroep geweigerd door de deputatie Vlaams Brabant", zegt Manuela Van Tongelen. Zij vreest het ergste. "Voor ons is dit dus einde verhaal. Er komt geen nieuw gebouw voor onze dansschool in de Vakenstraat in Rotselaar", klinkt het.

Dansstudio Scintillare werd in 2001 opgericht in Rotselaar en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bruisende dansschool en een gevestigde waarde in de gemeente. "Met meer dan 600 leden van alle leeftijden, bijna 100 lesuren per week en een team van meer dan 20 kwaliteitsvolle lesgevers barsten we sinds enkele jaren uit onze huidige locatie en is deze niet langer geschikt voor het geven van onze wekelijkse lessen. Na een zoektocht van enkele jaren naar een geschikte nieuwe locatie voor onze dansschool - helaas zonder succes - stapten wij in 2017 naar de gemeente Rotselaar met de vraag of zij ons misschien konden verder helpen in onze zoektocht en ons konden vertellen waar wij onze dansschool zouden kunnen uitbreiden", vertelde Van Tongelen eerder al.

"Het gemeentebestuur stelde ons een perceel in de Vakenstraat voor, toen nog in bezit van de gemeente, dat wij konden kopen voor de bouw van de nieuwe dansschool. Om te garanderen dat de bouw daar zeker kon plaatsvinden lieten wij vooraf plannen opmaken bij onze architect en legden wij deze voor bij de dienst ruimtelijke ordening, burgemeester en schepencollege van Rotselaar. Zij bevestigden ons nogmaals dat het desbetreffende perceel uiterst geschikt was voor de bouw van onze dansschool volgens de voorgelegde plannen. In 2019 konden we deze grond in de Vakenstraat dan ook officieel kopen en dienden we de aanvraag voor onze omgevingsvergunning in. Jammer genoeg volgde er beroep tegen onze vergunning en werd ons project in 2020 in beroep geweigerd. Nu komt daar dus een nieuwe weigering bij", klinkt het bij Van Tongelen, die toch hoopt op hulp van de gemeente Rotselaar. 

"Ik hoop dat de gemeente bereid is om op zeer korte termijn opnieuw rond de tafel te zitten, onze alternatieven te willen bekijken én actie te ondernemen", besluit ze.

Scintillare Dance Studio in de Sparrenstraat.
Scintillare Dance Studio in de Sparrenstraat.

Lees meer over