Iedereen blij en vereerd met bezoek vorstenpaar aan het Hageland, al werden er wel 2 rookbommen gegooid

Koning Filip
Koning Filip en koningin Mathilde bezochten woensdag 17 november het Hageland. Eerst trokken ze naar Tienen, daarna naar de abdij in Averbode, hun tocht afronden deden ze in Diest waar ook een ontmoeting met het publiek op het programma stond. In Averbode maakten ze onder andere kennis met de paters van de abdij. "Wij zijn zeer vereerd met hun bezoek aan onze abdij. Het is ook een erkenning."

Het vorstenpaar ging op bezoek bij zadenfabrikant voor bieten SES en de psychiatrische kliniek Alexianen in Tienen. Bij die tweede gaf directeur Bert Lambeir hen kort een uitleg over de organisatie. Het koningspaar toonde er heel veel interesse in de afdeling eetherstel dat een residentieel behandelprogramma aanbiedt voor meisjes en vrouwen, vanaf 15 jaar, die lijden aan een eetstoornis. Zij kregen de ruimte om zelf in dialoog te gaan met enkele patiënten. Blijkbaar vonden de koning en koningin het interessant want de gesprekken liepen iets langer uit dan voorzien.

Daarna volgde een gesprek met een leerling en een lesgever van de ziekenhuisschool De Radar (onderdeel van de kliniek) waar individueel les wordt gegeven aan leerlingen die een moeilijke periode doormaken. Bij hun afscheid spraken de vorsten bemoedigende woorden en toonden zij hun blijk van waardering naar het zorgpersoneel toe. 

Lees verder onder de foto. 

Het vorstenpaar bezocht de Alexianen in Tienen
Het vorstenpaar bezocht de Alexianen in Tienen

Erkenning voor 900 jaar Norbertijnen in Averbode

Van Tienen ging het richting de abdij van Averbode. Daar stonden, onder andere, abt Marc Fierens en burgemeester Manu Claes, op het prachtige plein, klaar om de colonne te ontvangen. 

De abt verwelkomde ons vorstenpaar en ook de burgemeester mocht hen begroeten. "Vorige keer toen de koning onze stad bezocht was ik er niet bij. Ik vind het beslist een eer dat ze besloten hebben om ook naar de abdij te komen", zegt Claes. 

Dat het koningspaar zelf de plekken, die ze wilden bezoeken, uitkoos - de adviseur geeft een aantal mogelijkheden en zij kiezen er daar enkelen uit - maakt het ook voor de Norbertijnen nog specialer. "Het is een unieke gelegenheid, iets wat ons niet elke dag overkomt. Dat we net ook onze 900 jaar aanwezigheid vieren in de regio, maakt het nog specialer en is meteen ook een erkenning", zegt pater Jos Vanderbruggen die zich moest reppen om op tijd aanwezig te zijn. 

"Ik ben ook nog rector van een bedevaartsoord in de provincie Luik en toen ik vanochtend van daar naar hier reed was het druk op de weg. Toen had ik even stress maar tijdens de organisatie van dit gebeuren waren we allemaal kalm. De meesten die hier pater zijn, hebben al wel wat meegemaakt (lacht)."

Lees verder onder de foto. 

Averbode Koning
In de abdij werd de koning ontvangen op het plein.

Persoonlijke babbel met elke pater 

Vooraleer het koningspaar naar binnen ging, kreeg koningin Mathilde nog bloemen van een klein meisje en dan kon de rondleiding beginnen. In totaal zijn er in Averbode 52 paters, 35 van hen wonen in huis. 

Koning Filip en koningin Mathilde namen de tijd om alle aanwezige paters, eentje is al in de negentig en al ruim 50 jaar in de abdij aanwezig, persoonlijk te begroeten en even met hen te praten. 

Lees verder onder de foto. 

Koning Averbode
Het vorstenpaar nam de tijd om met elke pater te praten

Afscheid in stijl

Het bezoek werd afgesloten in de mooie kerk en aan het indrukwekkende altaar. Van daaruit trokken koning Filip en koningin Mathilde naar Diest waar hen eveneens een hartelijk ontvangst wachtte op de markt. 

In Diest werden er wel 2 rookbommen gegooid tijdens de aankomst van het vorstenpaar. Het zou gaan om een actie van vakbondsgroep NSVP-SNPS-NGPS die met hun actie de aandacht willen vestigen op de besparingen die op tafel liggen bij de politiediensten in ons land. 

Meer over het bezoek aan Diest lees je hier. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Altaar
Het altaar van de kerk
Kerk
Het bezoek in Averbode werd afgesloten in de kerk

Lees meer over