Hoogmis voor de Hagelandse wijn, dat is Sprankelend Hageland

29 juli 2021 | 13u04 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
hagelandse wijn
Toerisme Vlaams-Brabant organiseert, samen met de gemeenten Tielt-Winge, Holsbeek, Bekkevoort, Geetbets, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen ‘Sprankelend Hageland’. Tijdens vier wijnweekends, van 21 augustus tot en met 12 september, kunnen bezoekers via verschillende fiets- en wandelroutes de Hagelandse wijndomeinen en wijngaarden leren kennen.

Op donderdag 29 juli werd bij wijnboer Vandeurzen de aftrap gegeven van de grootschalige campagne 'Sprankelend Hageland'. Nog tot 12 september promoot de provincie Vlaams-Brabant onder die noemer, op tal van manieren, de Hagelandse wijn. Van 21 augustus tot 12 september kan je elk weekend een aantal domeinen in het Hageland bezoeken en er proeven van hun wijnen, de wijnboeren zorgen dan ook voor een aantal nevenactiviteiten. Zo zijn er rondleidingen, proeverijen, 2 fiets- en 7 wandeltochten en andere wijnbelevingsactiviteiten.

“Het Hageland is de bakermat van onze wijn en de ideale wijnbestemming voor een kort verblijf’, zegt Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor toerisme. ”Tijdens Sprankelend Hageland kan je fietsen en wandelen langs wijndomeinen en wijngaarden en natuurlijk proeven van de wijnen. Je kan dan ook deelnemen aan een rondleiding op een wijndomein, er zijn activiteiten te over. De aromakaart helpt de deelnemer dan weer op weg. Men ontdekt er de delicate smaken en toetsen van de Hagelandse wijnen en komt in één oogopslag te weten op welke wandel- en/of fietsroute ze gelegen zijn”.

Lees verder onder de foto. 

Liemau
Wijndomeinen houden open-deur tijdens Sprankelend Hageland. Foto: Liemau

Sprankelende Proefdoos

In samenwerking met Straffe Streek werd de Sprankelende Proefdoos ontwikkeld. "In die doos zitten Hagelandse wijnen met bijpassende streekproducten en de aromakaart. De doos is verkrijgbaar bij de Straffe Streekhoekjes in de provincie. Op die manier kunnen bezoekers thuis ook nog nagenieten van een heerlijk Hagelands wijntje."

Het initiatief is intussen al aan zijn 6de editie toe. Sinds haar ontstaan zagen de Hagelandse wijnbrouwers hun productie met 44% stijgen.

Op 21 en 22 augustus doen wijngaarden in Tielt-Winge, Holsbeek en Rotselaar: mee, met name Hagelander, Houwaartse wijngaard,  Ten Gaerde, Eiken vat, Eeckhout, Wijnfaktorij, Lange Eyken, Liemau, Haksberg, Danouise, Ten Bunder, Chartreuzenberg en de Steenen Muur vzw. 

Wijndomein De Steenen Muur vzw. en Coberger van tv-mens Luc Haekens doen mee op 29 augustus in Scherpenheuvel en Rotselaar en op 4 en 5 september stellen de domeinen in Bekkevoort, Geetbets, Rotselaar en Tielt-winge un poorten open, dan kan je wijndomeinen Kluisberg, Petrushoeve, Hagegoud, Danouise, Haksberg en de Steenen Muur vzw bezoeken. 

Op 11 en 12 september tenslotte is het de beurt aan wijndomeinen Hageling en Vandeurzen in Lubbeek.

Een volledige lijst van alle domeinen met een extra woordje uitleg vind je via deze link

Lees meer over