Grootschalig onderzoek naar namaaksigaretten: 8 aanhoudingen

geld
Een internationaal politieonderzoek gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven in nauwe samenwerking met de Belgische Douane Opsporingsdiensten, de Franse Gendarmerie van Rennes (DOLCDI), Franse douanediensten, het Nederlandse FIOD en ondersteund door Europol, heeft geleid tot een gecoördineerde tussenkomst op 4 en 5 mei 2021. Op deze actiedagen zijn politie- en douanediensten binnengevallen op 17 locaties in België, 10 in Frankrijk en 1 in Nederland en werden er 11 verdachten gearresteerd.

Het onderzoek werd eind juli 2020 opgestart op basis van internationale politionele informatie die wees op een organisatie die gebruik maakte van diverse loodsen in het Tiense om hun criminele activiteiten te ontplooien. Verificatie van deze informatie bracht aan het licht dat diverse verdachte handelingen plaatsvonden aan drie loodsen gelegen op het bedrijvenpark NELISSEN aan de Leuvenselaan (voormalige site steenfabrieken).

Het doorgedreven onderzoek gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven bracht een  criminele  organisatie  in  beeld,  bestaande  uit  een  Armeense  en Roemeens/Moldavische tak. Deze organisatie met diverse internationale vertakkingen liet zich in met fabricatie en distributie van namaaksigaretten, dit over heel West-Europa. Zo werd vastgesteld dat er ladingen namaaksigaretten toekwamen in Tienen om vervolgens verdeeld te worden over afnemers uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met steun van Europol werd internationale informatie tussen verschillende EU-landen optimaal uitgewisseld en kwam het internationale karakter van de organisatie in beeld. Het crimineel distributienetwerk strekte zich uit tot in Frankrijk waardoor, gefaciliteerd door Eurojust, een joint investigation team met de Franse Gendarmerie van het ‘Office Central de Lutte contre la Délinquance Itinérante’  (DOLCDI) werd opgericht.

Het gezamenlijk onderzoek bracht in beeld hoe in het najaar van 2020 deze organisatie verantwoordelijk was voor de verdeling van minimum 100 miljoen sigaretten met een geschatte waarde van meer dan 18 miljoen Euro. Gelet op de accijnsfraude gepaard met dit misdrijf impliceert dit ook een verlies voor de Belgische schatkist van een kleine 30 miljoen Euro. Het verder onderzoek focuste bijgevolg niet enkel op de inbreuken op de accijnswetgeving maar op het witwassen van criminele opbrengsten.

Bij de actiedag werd de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven bijgestaan door Douane Opsporingen, CSD Leuven, Federale politie hondensteun, Dienst beveiliging van de Federale Politie Federale gerechtelijke politie van Brussel en Halle-Vilvoorde en de Lokale Politiezones Getevallei, AMOW, MARLOW, Brussel Hoofdstad – Elsene, Zuid, Brussel-Noord, Lubbeek, Ronse, Antwerpen en Aarschot. In de vroege ochtend van 4 en 5 mei werd het sein  gegeven voor een tussenkomst waarbij alle verdachten gearresteerd werden. Bij de huiszoekingen werden goederen aangetroffen die wezen op grootschalige productie van namaaksigaretten en werd een grote hoeveelheid cash geld aangetroffen. Zo werden op locaties in Lubbeek, Wemmel en Brussel, verborgen in woningen in totaal meer dan 1 miljoen Euro aangetroffen. Daarnaast werden 11 voertuigen gerechtelijk inbeslaggenomen.

In de loop van 4 en 5 mei werden de verdachten voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Leuven. De onderzoeksrechter heeft tien verdachten aangehouden, waarvan twee zullen overgeleverd worden aan de Franse autoriteiten. Eén verdachte wordt nog gezocht en is internationaal geseind.

Zeven aangehouden verdachten verschenen vandaag voor de raadkamer. Voor drie van hen besliste de raadkamer om de voorlopige hechtenis te handhaven, vier andere verdachten vroegen uitstel naar de zitting van 14/5/2021. Komende dinsdag 11/5/2021 dient de achtste aangehouden verdachte te verschijnen voor de raadkamer. 

De Federale Gerechtelijke Politie te Leuven zet het onderzoek verder onder leiding van de onderzoeksrechter.

sigaretten
if

Lees meer over