Gigantisch luide knal maakte Leuven en omstreken de voorbije nacht wakker

Copyright: KEV&CAM
Omstreeks 2.40 uur vannacht leek het alsof de wereld verging in Leuven en omstreken. Een maar zelden gehoorde geluidsexplosie maakte alles en iedereen in de buurt wakker.

"Rond 2.40 uur kwam er in Haasrode een zeldzaam krachtige CG+ inslag van wel 227.000 ampère sterk", zegt weerkenner Kevin Van Camp van KEV&CAM. "In een straal van 10 kilometer rondom het inslagpunt in Haasrode, maakte de sonic boom heel wat mensen wakker. Zelf bevond ik me met de camera op 15 kilometer afstand in Lubbeek vanwaar ik de positieve ontlading - met zijn typische ‘smooth channel’ vorm zonder vertakkingen- kon vastleggen", aldus Van Camp.

Op zijn Facebookkanaal legt hij uit dat niet elke blikseminslag dezelfde kracht heeft. "Je hebt negatieve inslagen vanuit de bodem van de wolk naar de grond die meestal het minste kracht (ampèrage) hebben. De CG+ (positive cloud to ground) of positieve inslag is daarentegen exponentieel krachtiger. Deze inslagen verbinden de positief geladen ijskap van de onweerswolk op 12 tot 14 kilometer hoogte met de grond en bevatten enorm veel energie. De stroomsterkte kan oplopen tot boven de 300.000 ampère. Gevolg is vaak schade aan elektrische toestellen of mogelijk ook aan de oren voor wie zich in de buurt van zulke inslagen bevindt. De CG+ is zo heet (30.000 graden Celsius of meer) dat de lucht rondom uitzet met een snelheid sneller dan het geluid, waardoor de donder klinkt als een vliegtuig die door de geluidsmuur gaat (sonic boom). Deze inslag kun je vergelijken met een bomexplosie die ramen en deuren of soms hele huizen doen trillen door de schokgolf. Dit in tegenstelling tot de korte knetterende knal van een nabije negatieve inslag", zo verduidelijkt Van Camp.

Lees meer over