Gewezen voetballer Pierre (73) is aangekomen in Diest, hij stapte zo'n 2300 km.

Oud voetballer Pierre Geys
Pierre Geys, de ex-voetballer van FC Diest die te voet van het zuiden van Spanje naar Diest stapte, is donderdag 20 mei rond 10 uur aangekomen in de stad. Sinds februari legde hij zo’n 2300 kilometer af en wij waren er exclusief bij wanneer hij op de markt aankwam. “De tocht maakte van mij een ander mens en zorgde ervoor dat ik met mezelf in het reine kwam.”

Vorig jaar al, toen de coronacrisis uitbarstte in maart, wilde Pierre meer gaan bewegen. “Eerst begon ik de trappen in mijn appartementsblok in Tenerife, waar ik woon, op en af te lopen. In totaal zijn er dat 200 maar aanvankelijk begon ik met een tiental en bouwde het zo langzaam op tot ik 10.000 stappen per dag aan kon. Uiteindelijk besloot ik de vulkaan Pico del Teide te beklimmen. De weg naar de top is 55 km. lang en het te overbruggen hoogteverschil bedraagt 2300 meter. Ik moet toegeven dat ik het wat onderschat heb want ik kwam er mezelf wel tegen maar het lukte en ik voelde de drang om te blijven bewegen, zo rijpte het idee om van het zuiden van Spanje naar Diest te stappen.”

Toen vrienden en kennissen van Pierres plannen hoorden, verklaarden ze hem gek. “Dat moet je nu net tegen mij zeggen. Ik voelde dat ik het aan kon en besloot het erop te wagen.”

Lees verder onder de foto. 

pierre

Pierre en co

Leven als een dakloze

Met een trolley en een rugzak begon de gewezen voetballer aan zijn tocht maar die verliep niet altijd even makkelijk. “Het was soms afzien maar dat maakt je sterker. Hetgeen me vooral bij zal blijven is het contact met de daklozen onderweg en het feit dat mensen die niets of weinig hebben, de meest gulle zijn, die hun eten met jou delen, dat is best aandoenlijk. Ik kwam heel wat warme mensen tegen en ik ben hier als mens veel rijker van geworden.”

Net als de daklozen sliep ook Pierre regelmatig buiten. “Wanneer je geen onderdak vindt, moet je je beredderen. Meermaals sliep ik aan een station, je probeert altijd met meerderen samen te slapen want op die manier voel je je toch veiliger. Ik was ook wel voorbereid om mij te kunnen verdedigen indien nodig maar dat is nooit nodig geweest. In Lyon werd mijn gsm wel gestolen toen ik iets uit een automaat haalde en ik, voor één keer want dat doe ik nooit, mijn gsm. in mijn achterzak had zitten.”

Lees verder onder de foto. 

Pierre voetballer

Bucketlist nog niet leeg

Oorspronkelijk zou Pierre eerst nog via Brussel en Charleroi stappen, hij speelde onder andere bij Anderlecht en Olympic Charleroi maar dat ging niet door. “Vanaf Lyon zat het weer ongelooflijk tegen en regende het veel. Ik besloot daarom rechtstreeks naar Diest te gaan. Donderdagochtend ben ik om 5.15 uur vertrokken aan het station in Leuven, ik bracht daar buiten de nacht door, en rond 10 uur was ik op de Grote Markt. De komende weken ga ik zeker nog naar Brussel en Charleroi stappen hoor.”

Met zijn tocht is Pierres bucketlist niet afgerond, wel integendeel. “Ik wil nog naar een concert van Bruce Springsteen en de Foo Fighters, mijn zoon, die jammer genoeg overleden is, was daar grote fan van. Ik denk er ook over om in augustus deel te nemen aan de Dodentocht want stilzitten is niet aan mij besteed.”

Lees meer over