Geen nooddorp voor Oekraïners in Vlaams-Brabant

Domein 't Park in Landen was één van de mogelijke locaties

Vlaanderen onderzocht de mogelijkheid om in Vlaams-Brabant twee nooddorpen voor Oekraïners op te richten, als aanvulling op de nooddorpen in Antwerpen en Mechelen. Ondertussen heeft de Vlaamse regering beslist de piste voor een nooddorp in Vlaams Brabant te verlaten. Dus geen nooddorp in Landen, Wijgmaal of Kessel-Lo.

Zo een nooddorp moest een oplossing bieden voor de herhuisvesting van vluchtelingen die bij particulieren wonen en tijdelijke opvangplaatsen die wegvallen.

Domein ’t Park in Landen was één van de mogelijke locaties, naast Wijgmaal, Kessel-Lo en Halle. Studiebureau Antea Group werd door Vlaanderen aangesteld om te onderzoeken welke locaties het meest  geschikt zijn voor de opvang van maximum 230 vluchtelingen uit Oekraïne. Hierbij werd vooral rekening gehouden met bereikbaarheid met het openbaar vervoer, nabijheid van het centrum, aanwezige faciliteiten.

Burgemeester Gino Debroux van Landen: “ Landen heeft meegewerkt aan de haalbaarheidsstudie en was bereid zich te engageren om de opvang van vluchtelingen in een nooddorp te realiseren.  In Landen verblijven momenteel 21 Oekraïense vluchtelingen in de collectieve huisvesting in het voormalige klooster. Nog eens 16 mensen worden opgevangen bij particulieren, zowel bij vrienden en familie als in gastgezinnen. Maar Vlaanderen heeft dus beslist geen nooddorp in te richten in de provincie.” (CH)

Lees meer over