FOTO: Tim Bex trok naar Wereldjongerendagen in Lissabon en was onder de indruk

10 augustus 2023 | 15u54 | Gepost door annpeeters
WJD
Van 1 tot 6 augustus trok Tim Bex als journalist/fotograaf naar de Wereldjongerendagen in Lissabon, het grootste jongerenevenement van de Katholieke Kerk. 

De Wereldjongerendagen (WJD) zijn een driejaarlijkse meerdaagse internationale jongerenbijeenkomst. De paus nodigt jongeren van de hele wereld uit om samen hun geloof te delen en te vieren. In 2023 vonden de Wereldjongerendagen plaats in de Portugese hoofdstad Lissabon van 1 tot 6 augustus. De Wereldjongerendagen kwamen er op initiatief van paus Johannes-Paulus II in 1984. De eerste editie vond plaats op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

"Anderhalf miljoen jongeren - waarvan ongeveer 500 Vlaamse deelnemers - vierden er samen het geloof, genoten zichtbaar en ontmoetten de paus", zegt Tim Bex uit Rotselaar. Tim werkt voor Don Bosco Oud-Heverlee. "Jongeren konden in Lissabon deelnemen aan een veelvoud aan activiteiten, zoals op een festival. Tijdens de openingsmis op de Colina do Encontro ervaarde ik mijn eerste kippenvelmoment. Hier en daar zag ik groepjes jongeren, tot ik rechtsaf draaide. Een massa van honderdduizenden jongeren – achteraf bleek het om 700.000 te gaan – en duizenden vlaggen wachtten me op. Voor wie dacht dat dit een uitstervende sector was: fout! Het geloof leeft meer dan ooit bij jongeren.

"Op de ‘Way of the Cross’, een spektakel over de kruisweg van Jezus, was ook paus Franciscus aanwezig. Voor het eerst zag ik hem in het echt en toch was er een moment dat me nog langer zal bijblijven. Terwijl ik met enkele jongeren over het geloof praatte, voelde ik voor de zoveelste keer kippenvel opkomen. Met z’n vieren praatten we ongeremd over de vele waters die we al doorzwommen hebben. Het leek of we elkaar al jaren kennen. 'Dat is het mooiste aan het geloof', glimlachte een van hen. 'Je kan jezelf zijn en je kwetsbaarheden tonen. Niemand zal hier een oordeel over je vellen.’ Ik ben nog steeds erg onder de indruk van deze bijeenkomst en deel graag mijn fotoverslag met jullie."

Lees meer over