Fietspaden moeten in de toekomst twee meter breed zijn, vindt de Vlaamse overheid

fietspad

Vanaf nu is het de bedoeling dat nieuwe fietspaden twee meter breedte meten in elke rijrichting. Het is de nieuwe kwaliteitsstandaard voor nieuwe fietspaden. Let op: de richtlijnen zijn niet-bindend en er zijn uitzonderingen mogelijk.

Het was ruim twee decennia geleden dat de richtlijnen voor stadsbesturen en wegbeheerders nog eens opgefrist werden. De verbreding komt er omdat het aantal bakfietsen en snelle elektrische fietsen snel groeit.

De voorbije jaren werden de gebruikers van fietspaden talrijker en diverser. Eén op zes pakt de fiets naar het werk tegenover één op acht in 2013. De gebruikers zijn nu onder andere; bakfietsen, steps, speedpedelecs, elektrische fietsen, cootmobiels, monowheels. De Vlaamse overheid vond dit het ideale moment om in te grijpen. Dat leidde tot een dossier van 163 bladzijden met technische voorschriften, met daarin allerlei specifiëringen, het ene al gekker dan het andere. Wat wel belangrijk is: een fietspad voldoet voortaan pas aan de norm als het twee meter breed is. Tot nu toe was dat nog anderhalve meter. Er is bovendien wek een uitzondering voor rustige plattelandswegen voorzien. Zolang er minder dan 3.500 auto’s per dag voorbijrijden en er minder dan 10 procent bus- en vrachtverkeer is, kunnen de gemotoriseerde voertuigen in een zone 50 nog wel de weg delen met fietsers. Voorts kan een heraanleg afwijken van de richtlijnen als er helemaal geen plaats is.

Er werden daarbuiten ook voor meer "wachtplaats' aan verkeerslichten en voor ruimere bochten geopteerd. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Lees meer over