EXCLUSIEVE PEILING: Vlaams Belang verdubbelt aantal zetels bij Vlaamse verkiezingen in Vlaams-Brabant

Kiesintenties

Thema Media liet een bevraging* uitvoeren waarin er gepeild werd naar de kiesintenties in Vlaams-Brabant bij de volgende federale en Vlaamse verkiezingen op zondag 9 juni. Vanaf dinsdag tot en met zondag bespreken we de resultaten van deze exclusieve peiling. Vandaag komen de Vlaamse verkiezingen aan bod.

De kiesintenties voor de Vlaamse verkiezingen zijn bijna een kopie van de kiesintenties voor de federale verkiezingen. Vlaams Belang gaat met 25,8 % van de intenties de verkiezingen in. N-VA volgt kort daarachter met 23,8 %. CD&V staat op drie (13,2 %), gevolg door Open Vld. Groen, Vooruit en PVDA scoren telkens minder dan 10 % (respectievelijk 9,9 %, 9,4 % en 7,2 %). 4,7 % gaf aan om niet, blanco of ongeldig te stemmen. 16,6 % weet nog niet welke partij te kiezen. 1,4 % koos voor 'een andere partij'.

Zetelverdeling

In aantal zetels zou dit betekenen dat Vlaams Belang er fors op vooruit gaat (van drie naar zes zetels), CD&V (drie) en Vooruit (twee) behouden hun zetelaantal. N-VA houdt vrij goed stand met vijf zetels, een verlies van één zetel. Groen en Open Vld verliezen ook elk een zetel en gaan beide van drie naar twee zetels, terwijl PVDA voor Vlaams-Brabant de eerste keer in het Vlaams Parlement komt met één zetel. Dit jaar zijn er weliswaar 21 zetels te verdelen ten opzichte van 20 zetels in 2019. De kiesdrempel voor de Vlaamse verkiezingen bedraagt 5 %. PVDA zit daar met 7,2 % van de kiesintenties ruim boven.

Zetelverdeling

Uiterste partijen lokken ook meer afkeer uit

Net zoals bij de federale verkiezingen, zeggen de Vlaams-Brabanders het vaakst zeker niet te stemmen op -in volgorde- Vlaams Belang (50,0 %),  PVDA (38,5 %) en Groen (38,3 %). N-VA, Vooruit, CD&V en Open Vld wekken ook hier duidelijk minder weerstand op.

Zeker niet stemmen op

Morgen komen in onze exclusieve peiling de kopstukken van alle partijen aan bod. Gisteren werden de kiesintenties bij de federale verkiezingen in Vlaams-Brabant besproken. De reeks loopt nog tot en met zondag.

*In opdracht van Thema Media werd van 21 maart tot 8 april 2024 een bevraging uitgevoerd bij stemgerechtigde inwoners van Vlaams-Brabant van 18 jaar en ouder naar hun kiesintentie bij de volgende federale en Vlaamse verkiezingen. In totaal werkten 1.094 respondenten mee aan het onderzoek : 761 via een online panel en 333 via straatinterviews. De resultaten van het onderzoek werden gewogen op leeftijd, geslacht, arrondissement en stemgedrag in 2019. De maximale foutenmarge bedraagt 3,0%. Het onafhankelijk onderzoeksbureau MAS Research stond in voor zowel de enquêtering als de analyse van de resultaten.

Lees meer over