EXCLUSIEVE PEILING: Theo Francken (N-VA) populairste lijsttrekker in de provincie Vlaams-Brabant

Theo Francken

Thema Media liet een bevraging* uitvoeren waarin er gepeild werd naar de kiesintenties in Vlaams-Brabant bij de volgende federale en Vlaamse verkiezingen op zondag 9 juni. Van dinsdag tot en met zondag bespreken we de resultaten van deze exclusieve peiling. Vandaag komen de kopstukken van de federale en de Vlaamse verkiezingen aan bod.

Federaal

Het zal weinig mensen verwonderen dat Theo Francken (N-VA) qua bekendheid op de eerste plaats staat. Hij wordt gevolgd door Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Sammy Mahdi (CD&V). Dat zijn de federale lijsttrekkers die bij de Vlaams-Brabanders het best bekend zijn. Slechts één op vier of mensen kent Dieter Van Besien (Groen). Irina De Knop (Open Vld) en Britt Huybrechts (Vlaams Belang) moeten nog heel wat aan hun bekendheid timmeren, terwijl amper een uitzondering reeds van Kemal Bilmez (PVDA) gehoord heeft.

Federaal parlement

Op de vraag: 'Welke federale lijsttrekker vertegenwoordigt jou (of jouw mening) het best?' staat Theo Francken met kop en schouders boven het trio Britt Huybrechts, Frank Vandenbroucke en Sammy Mahdi. Nog verderop volgen Dieter Van Besien, Irina De Knop en Kemal Bilmez, die deze rij afsluit. Opmerkelijk is dat meer dan een derde van de Vlaams-Brabanders op deze vraag geen antwoord kon geven of 'geen van deze' antwoordde.

Op de vraag 'Welke federale lijsttrekker wekt het meeste vertrouwen bij jou op?', zei meer dan een derde het niet te weten of antwoordde met 'geen van deze'. Opnieuw staat Theo Francken uitgesproken bovenaan, gevolgd door Frank Vandenbroucke en Sammy Mahdi, terwijl Britt Huybrechts naar plaats vier tuimelt. Irina De Knop, Dieter van Besien en Kemal Bilmez kunnen amper iemand bekoren.

Federaal parlement

Vlaams

Voor het Vlaamse parlement zijn andermaal paralellen te trekken met het federale parlement. De bekende koppen doen het. Ben Weyts (N-VA), op de voet gevolgd door Gwendolyn Rutten (Open Vld) zijn de lijsttrekkers die de Vlaams-Brabanders het vaakst kennen. Peter Van Rompuy (CD&V) volgt een heel stuk verderop, terwijl de andere lijsttrekkers voor het Vlaams parlement amper of niet gekend zijn.

Vlaams parlement

Zo goed als de helft van de Vlaams-Brabanders zegt niet te weten welke lijsttrekker hen of hun mening het best vertegenwoordigt of antwoordde met 'geen van deze'. De anderen kiezen op de eerste plaats voor Ben Weyts of Klaas Slootmans (Vlaams Belang), ver boven de andere kandidaten.

Lijsttrekkers Vlaams Parlement 2

Morgen komen in onze exclusieve peiling de thema's waar de Vlaams-Brabanders wel en niet van wakker liggen aan bod. Eerder deze week werden de kiesintenties bij de federale verkiezingen in Vlaams-Brabant besproken, net zoals de intenties bij de Vlaamse verkiezingen. De reeks loopt nog tot en met zondag.

*In opdracht van Thema Media werd van 21 maart tot 8 april 2024 een bevraging uitgevoerd bij stemgerechtigde inwoners van Vlaams-Brabant van 18 jaar en ouder naar hun kiesintentie bij de volgende federale en Vlaamse verkiezingen. In totaal werkten 1.094 respondenten mee aan het onderzoek : 761 via een online panel en 333 via straatinterviews. De resultaten van het onderzoek werden gewogen op leeftijd, geslacht, arrondissement en stemgedrag in 2019. De maximale foutenmarge bedraagt 3,0%. Het onafhankelijk onderzoeksbureau MAS Research stond in voor zowel de enquêtering als de analyse van de resultaten.

Lees meer over