EXCLUSIEVE PEILING: Nek-aan-nekrace tussen Vlaams Belang en N-VA bij federale verkiezingen in Vlaams-Brabant

Kiesintenties

Thema Media liet een bevraging* uitvoeren waarin er gepeild werd naar de kiesintenties in Vlaams-Brabant bij de volgende federale en Vlaamse verkiezingen op zondag 9 juni. Vanaf vandaag tot en met zondag bespreken we de resultaten van deze exclusieve peiling. Vandaag komen de federale verkiezingen aan bod.

Vlaams Belang gaat volgens de peiling met 24,6 % van de stemmen aan de haal. N-VA volgt hen op de voet met 23,5 % van de stemmen. CD&V staat op drie (15 %), gevolgd door Open Vld met 11,1 %. De liberalen halen volgens de peiling bijna een derde minder stemmen dan in 2019. Groen, Vooruit en PVDA scoren telkens minder dan 10% en halen respectievelijk 9,3 %, 9,1 % en 7,4 %. 4,6 % geeft aan om niet te gaan stemmen, of dat blanco of ongeldig te zullen doen. Eén op zes (17 %) weet het nog niet. Daarnaast stemde ook 1,6 % op 'andere partij'.

Zetelverdeling

In aantal zetels zou dit betekenen dat Vlaams Belang er fors op vooruit gaat. Zij gaan dan van twee naar vier zetels. CD&V en Vooruit behouden hun zetelaantal, met respectievelijk twee en één zetel(s). N-VA zou een zetel verliezen en -net zoals Vlaams Belang- op vier zetels stranden. Groen (één) en Open Vld (twee) verliezen ook elk een zetel, terwijl PVDA in het federale parlement zou komen met één zetel. De kiesdrempel ligt op 6,67 procent. Deze zou door de PVDA in Vlaams-Brabant voor de eerste keer gehaald worden.

Taartdiagram

Meer aversie ten opzichte van uiterste partijen

Wat betreft de federale verkiezingen, zeggen de Vlaams-Brabanders het vaakst zeker niet te stemmen op -in volgorde- Vlaams Belang (50,6 %), Groen (40,6 %) en PVDA (39,3 %). N-VA, Vooruit, CD&V en Open Vld wekken duidelijk minder weerstand op.

Zeker niet stemmen op

Morgen komen in onze exclusieve peiling de resultaten van de Vlaamse verkiezingen aan bod. De reeks loopt nog tot en met zondag.

*In opdracht van Thema Media werd van 21 maart tot 8 april 2024 een bevraging uitgevoerd bij stemgerechtigde inwoners van Vlaams-Brabant van 18 jaar en ouder naar hun kiesintentie bij de volgende federale en Vlaamse verkiezingen. In totaal werkten 1.094 respondenten mee aan het onderzoek : 761 via een online panel en 333 via straatinterviews. De resultaten van het onderzoek werden gewogen op leeftijd, geslacht, arrondissement en stemgedrag in 2019. De maximale foutenmarge bedraagt 3,0%. Het onafhankelijk onderzoeksbureau MAS Research stond in voor zowel de enquêtering als de analyse van de resultaten.

Lees meer over