Elke week sterft er iemand in België bij een woningbrand

Illustratiebeeld: brand Ferdinand Perdieusstraat in Wilsele.
In 2021 vielen er minstens 50 doden door woningbranden in België: een cijfer dat doet nadenken. Vorige week braken er nog branden uit op de Geldenaaksebaan en op de hoek van de Mechelsestraat/Riddersstraat in Leuven. Daar vielen gelukkig geen dodelijke slachtoffers, al werden beide woningen wel onbewoonbaar verklaard. 

In Vlaanderen vielen er minstens 21 doden, in Wallonië 23 en in Brussel 6. 8 jongeren, 25 volwassenen, 15 senioren (65+) en twee personen waarvan de leeftijd nog niet gekend is lieten het leven bij woningbranden. Enkel in 2015 vielen er meer slachtoffers onder de jongeren te betreuren. 

Aanzienlijke stijging dodelijke slachtoffers dit jaar

"Het jaar is nog maar enkele maanden ver en toch zien we al een aanzienlijke stijging van het aantal dodelijke slachtoffers ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In 2021 (1 januari t.e.m. 6 april) vielen er 13 slachtoffers te betreuren en momenteel staat de teller al op 21 slachtoffers waarvan 5 jongeren onder de 18 jaar", zeggen Peter Van Rossum van Oscare vzw, een nazorg-en onderzoekscentrum voor brandwonden en brandweerinspecteur Tim Renders, van het boek 'Brandveiligheid Thuis'. 

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens

"Woningbranden in België eisen dus enorm veel slachtoffers. De laatste jaren valt ook een toename van het aantal branden op. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning, is het belangrijk dat geïnvesteerd wordt in voldoende rookmelders met een 10-jarige vaste batterij. Weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend", weten Van Rossum en Renders.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan helpen om het aantal doden en gewonden door woningbranden te verminderen. "Belangrijk is om alle risicoplaatsen te voorzien van een rookmelder, met uitzondering van locaties waar valse alarmen mogelijk zijn, zoals de keuken, de badkamer en plaatsen waar de temperatuur zakt tot 4°C of stijgt tot 38°C, bijvoorbeeld de kelder, de garage, de veranda en een onafgewerkte zolder. Op die plaatsen is uiteraard ook een risico op brand, dus moet een rookmelder in de nabijheid ervan geplaatst worden", besluiten Van Rossum en Renders.

Lees meer over