Elf gemeenten uit Oost-Brabant vragen steun voor oprichting van dierenwelzijnscentrum
Het dierenwelzijnscentrum moet een belangrijke rol spelen in het professionaliseren van de sector, zoals voorgesteld in het bestuursakkoord van de Vlaamse regering.
Verschillende asielen zitten vol en nemen niet langer dieren op. De gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Haacht, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Leuven, Lubbeek, Oud-Heverlee, Tielt-Winge en Tremelo zien de oprichting van dit centrum als een noodzaak.
Dierenwelzijnscentrum
Een dierenwelzijnscentrum is meer dan een dierenasiel. De gemeenten halen hiervoor inspiratie bij onze noorderburen. Een dierenwelzijnscentrum vangt in de eerste plaats verloren en achtergelaten dieren op, biedt medische zorgen aan, maar organiseert ook educatieve programma's over verantwoord huisdierbezit en dierenwelzijn.
De gemeenten wijzen erop dat er in Vlaanderen een groeiende vraag is naar opvangmogelijkheden en een betere coördinatie van dierenwelzijnsdiensten. "Leuven zoekt al geruime tijd naar een geschikte locatie voor het centrum, maar dit verloopt moeizaam door complexe Vlaamse regelgeving", zegt het stadsbestuur. "We hopen dat Vlaanderen kan helpen een locatie te vinden in onze regio die niet alleen geschikt is voor het dierenwelzijnscentrum en de vereiste vergunningen kan verkrijgen, maar waar ook flexibiliteit mogelijk is om de regelgeving te versoepelen indien vereist."