Eindelijk weer fitnessen en klimmen, weliswaar onder bepaalde voorwaarden

klimzaal
Vandaag treden een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen in voegen waardoor onder andere uitbaters van fitnesscentra, klimzalen, yogastudio’s en andere indoor sportclubs weer klanten mogen ontvangen. Goed nieuws voor amateursporters die zich eindelijk weer kunnen uitleven. "We hebben erg uitgekeken naar deze dag, ook al moeten we rekening houden met specifieke maatregelen voor onze sector"

De versoepelde coronamaatregels laten amateursporters toe om te trainen of een wedstrijd te organiseren met maximaal vijftig personen binnen en honderd personen in open lucht. Voor professionele sporters zijn er geen beperkingen op het aantal deelnemers aan wedstrijden en trainingen. “Ik ben verschrikkelijk blij dat ik mijn zaak opnieuw mag openen”, lacht Brent Goossens, zaakvoerder van fitness Hillfit in Heverlee. “Ik heb de fitness overgenomen in oktober vorig jaar en een maand later moest ik al sluiten. Dat was een zware klap maar nu ben ik helemaal klaar om de sporters in alle veiligheid te ontvangen.”

Specifieke regels

Naast de algemene regels – met name afstand bewaren, handen ontsmetten en contactloos betalen  -  gelden er ook specifieke voorschriften voor fitnesscentra. “Wanneer mensen een oefening aan het uitvoeren zijn, mogen ze het mondmasker afnemen maar zodra ze naar een ander toestel wandelen, moeten ze het masker opnieuw opzetten. Ik moest ook een luchtkwaliteitsmeter installeren en als de luchtkwaliteit ondermaats wordt, moet de zaak dicht. We vragen aan de sporters om de fitnesstoestellen, na gebruik, grondig te ontsmetten.”

Werken met een steward

Ook andere uitbaters keken uit naar deze dag want voor iedereen in de sector is dit een belangrijk moment, zo ook voor de uitbaters van klimzaal De Stordeur in Wilsele. “Gisteren begonnen de zenuwen op te spelen. Het voelde een beetje zoals de opening van de zaal drie jaar geleden”, vertelt Stien Wuytack, een van de zaakvoerders.

 De Stordeur werkt met een systeem van tijdslots waarbij er per twee uur telkens vijftig klimmers toegelaten zijn. “Tijdens het klimmen zelf is het mondmasker niet verplicht, maar eenmaal de klimmers terug op de grond staan, moet het wel gedragen worden en dat durven veel mensen wel eens te vergeten. Daarom werken we de eerste week met een steward die, in de zaal, alles in goede banen zal leiden. We verhuren ook klimschoenen en ander klimmateriaal en dat desinfecteren we na elk gebruik. Dat is niet zo makkelijk als het gaat om schoenen en klimgordels en daarom laten we dat materiaal 24 uur aan de kant liggen vooraleer we het opnieuw verhuren.”

De foto is van Hillfit.

Lees meer over