Een kous met kattenbakvulling helpt problemen met de wagen te vermijden en andere tips om de winter door te komen

Vorst

Omdat wagens niet altijd zo blij zijn met vrieskou, en koning winter nu ook zijn intrede maakte in ons land, geven we graag enkele tips om problemen te vermijden: “Kousen zijn een goed hulpmiddel om meerdere problemen te vermijden”, zegt VAB woordvoerster Joni Junes, die nog meer tips in petto heeft.

Nu koning winter aan de deur klopt en we ook al de eerste vorst hebben gehad, zullen automobilisten weer sneller af te rekenen krijgen met technische- en andere problemen. “Eén van de meest voorkomende problemen is de batterij die niet geladen geraakt, dat ligt ook aan het feit dat we door de coronamaatregelen massaal thuis werken en alleen korte ritjes maken, maar er zijn wel enkele trucjes om je ellende te besparen”, zegt Junes.  

“Batterijen van je wagen zijn, vanaf 6 jaar oud, onderhevig aan de koude en eigenlijk parkeer je in de winter je wagen beter in de garage maar dat is een luxe die niet iedereen heeft.  Voor korte afstanden, waarbij de batterij eigenlijk ontlaadt, kan je beter een alternatief zoeken, de fiets of het openbaar vervoer zijn goede alternatieven. Mensen die hun auto of moto langere tijd niet gebruiken, kopen beter een druppellader waardoor de batterij gevoed wordt."

Stroomkabels zijn geen goede oplossing

Wanneer je batterij toch niet mee wil werken, heeft Junes nog een truc in huis. “Activeer je batterij even door de lichten aan te steken. Zet vervolgens alles uit wat batterij verbruikt - zoals de verwarming, radio, gps en anderen – en probeer dan opnieuw. Vermijd in elk geval het gebruik van startkabels want heel wat instrumenten in moderne wagens zijn niet opgewassen tegen een plotse stroomstoot.”

Maar niet alleen traditionele wagens krijgen met problemen af te rekenen wanneer het vriest. “Ook elektrische wagens kampen dan met problemen. Zo kan de laadkabel bijvoorbeeld vast vriezen. Probeer, net als bij het rubber van je auto, er even tegen de duwen en dan rustig te trekken, dat helpt trouwens ook wanneer je deuren vastzitten. Zorg er ook voor dat er geen vocht kan insijpelen in het punt waar de kabel in moet.”

Lees verder onder de foto. 

Vorst
Eén van de meest voorkomende problemen is een ruit waar je niets door kan zien.

Kous met kattenbakvulling tegen aandampen ramen

Niet alleen de batterij kan voor ellende zorgen, we hebben allen al weleens ongeduldig staan wachten terwijl de ramen ontdampen, een probleem waarvoor Junes een wel heel originele oplossing heeft. “Sommige mensen leggen een kous met daarin kattenbakvulling in de auto en, geloof het of niet, dat werkt. Je kan er ook een zakje met vochtvreters inleggen, dat is even efficiënt. Je ruitenwissers beschermen kan je ook doen door er kousen over te trekken.”

Slotspray helpt dan weer om je sloten open te krijgen. "Al kan je er ook een kruik met lauw water tegenhouden of met de haardroger op blazen. Giet nooit rechtstreeks warm water op het raam want dan kan het  barsten.”

Andere aanpak op sneeuw

Junes heeft tenslotte nog een aantal tips voor zij die straks, in het beste geval, naar de skigebieden trekken. “Wanneer je op sneeuw moet starten, schakel je beter even het ESP-systeem uit en geef je beter niet te veel gas. Winterbanden zijn in sommige landen verplicht, en zeker ook nuttig als je op wintersport gaat, maar geven soms ook een vals gevoel van veiligheid. Je moet vooral anticiperen op het verkeer en beseffen dat de remafstand sowieso langer wordt. Wanneer je toch aan het slippen gaat en je hebt ABS geef je best veel gas, hierdoor krijgen de banden weer grip. Kijk altijd naar het punt waar je heen wil gaan, dan draai je het stuur reflexmatig in de juiste richting.”

Lees meer over