Eddy Verloes uit Boutersem nu met zijn project ‘Buiten zinnen’ in de Bib Tweebronnen in Leuven

18 januari 2022 | 18u55 | Gepost door christian.henn…
Fotograaf Eddy Verloes

Dat 2021 voor de inmiddels internationaal doorgebroken fotograaf Eddy Verloes uit Boutersem een succesvol jaar is geweest is het minste dat je kan zeggen. “Er kwam maar geen einde aan”, lacht Eddy. Met internationaal hooggewaardeerde prijzen als ‘Travel Photographer of the Year’ en de ‘Siena Creative Photo Award Winner’, kan Verloes terugblikken op een meer dan geslaagd fotojaar. Zijn werk is nu te bezichtigen in de bibliotheek Tweebronnen in Leuven.

Fotograaf Eddy Verloes begint 2022 met een warm gevoel: hij exposeerde nog maar pas in de Artmut Gallery in Mechelen en van 20 januari tot 12 februari zijn de inmiddels wereldwijd verspreide foto’s van de chassidische Joden, samen met de gedichten van Benno Barnard te bezichtigen in de bibliotheek Tweebronnen in Leuven, in de fictieafdeling in het kader van de Poëzieweek 2022. “Op woensdag 2 februari om 15 uur zal The River Curls Around The Town een kort muzikaal optreden brengen in de bibliotheek, een voorsmaakje van wat ons te wachten staat tijdens onze tournee in de culturele centra”, zegt Eddy.

Lees verder onder de affiche

De affiche tento Verloes bib Leuven
De affiche van het evenement in de bib Tweebronnen van Leuven

Buiten zinnen

Dat zijn inmiddels wereldbekende foto’s van de chassidische Joden aan de Belgische kust uit zijn project ‘Buiten zinnen / Losing Our Minds’, zo’n vlucht zouden nemen had hij nooit durven dromen. “Je weet natuurlijk als fotograaf, op het ogenblik dat je de foto’s genomen hebt, dat je een unieke reeks hebt gemaakt, maar je hebt het raden naar de impact ervan. Het sneeuwbaleffect dat erop volgde heeft alles met toeval te maken”, volgens Eddy.

Zijn foto’s werden opgemerkt door de Joodse gemeenschap die hem in contact bracht met de bekende Nederlandse schrijver – dichter Benno Barnard, die de foto’s als inspiratiebron gebruikte voor zijn gedichten, die nadien in het Engels werden vertaald en op muziek gezet door de Belgische band ‘The River Curls Around The Town’.

Dit unieke project werd opgepikt door het boekingskantoor Rumoer dat het vanaf maart heeft geprogrammeerd in verschillende culturele centra, in Antwerpen, Oostende en Tienen. De foto’s van Eddy Verloes en de gedichten van Benno Barnard, samen met de muziek van de Tiense band, werden door het Poëziecentrum Gent gebundeld in het boek met CD ‘Buiten zinnen/Losing Our Minds’. En nu is er de voorstelling waar beeld, zinnen en muziek in elkaar overvloeien. Benno Barnard en Eddy Verloes dragen voor, The River Curls Around The Town zorgt voor de muziek en voormalig VRT journalist Geert van Istendael leidt de avond in goede banen. (CH)

Info: www.verloes.com

Lees meer over