Ecowerf haalt vanaf juni asbest thuis op

ecowerf
EcoWerf haalt vanaf juni 2021 met behulp van subsidies van de Vlaamse regering, in alle gemeenten die onder haar ressorteren, asbest aan huis op en zorgt voor de milieuveilige opslag ervan. EcoWerf focust hierbij op asbest toegepast in dakbedekking, die beperkt is tot een dakoppervlakte van 150 m². Vanaf 17 mei kan je men hiertoe een aanvraag indienen bij Ecowerf. Ecowerf richt zich hierbij vooral op de doe-het-zelver die op die manier het asbest niet meer zelf naar het recyclagepark moet brengen.

Vanaf 17 mei kan men via de website van Ecowerf (www.ecowerf.be) een aanvraag indienen. Hierop neemt een asbestcoach van EcoWerf contact met je op en plant een huisbezoek in. De asbestcoach komt ter plaatse de situatie bekijken, geeft informatie over een veilige afbraak en verkoopt het nodige aantal asbestzakken. Verder spreekt de asbestcoach ook af waar de zakken veilig en goed bereikbaar moeten aangeboden worden voor ophaling en legt de ophaaldatum vast. Op de afgesproken datum komt een ophaalwagen van EcoWerf de abestzakken ophalen en vervoert deze veilig naar de gespecialiseerde verwerker.

De OVAM subsidieert dit project van EcoWerf en betaalt de kosten voor de ophaling en de verwerking. Dankzij die subsidie betaal je als inwoner slechts 30 euro per asbestzak: dit bedrag is vastgelegd door de OVAM en geldt in heel Vlaanderen. Voor dit bedrag krijg je 1 asbestzak en 2 setjes persoonlijke beschermingsmiddelen (FFP3-mondmasker, handschoenen, overall), komt de asbestcoach op voorhand ter plaatse langs, komt EcoWerf het asbest aan huis ophalen en zorgt voor de milieuveilige verwerking.

Elk gezin kan gebruik maken van maximaal 5 asbestzakken per jaar. 

De effectieve ophalingen van asbest aan huis beginnen op 17 juni 2021. Hou er rekening mee dat het aantal aanvragen dat EcoWerf kan behandelen beperkt is en dat het project gedurende 3 jaar loopt (tot december 2023). 

Lees meer over