Dwars door het Hageland is op zaterdag 11 juni hoogmis van de koers

Een deel van de organisatie van Dwars door het Hageland met centraal ex-renner Nick Nuyens

De Duracell/Elmos Dwars door het Hageland start op zaterdag 11 juni op de Demervallei in Aarschot en komt aan op de Citadel in Diest. De vrouwen en mannen moeten onderweg respectievelijk 36 en 41 kilometer aan gravelstroken in het Hageland overwinnen. Bij de heren komen er zes World Tourteams aan de start, met onder andere Zdenek Stybar, Yves Lampaert, Victor Campenaerts, Geert Wellens en Sep Vanmarcke. Ook streekrenner Thibau Nys uit Baal tekent present.

Batterijenproducent Duracell verbindt voor de komende drie jaar zijn naam aan de koers die een manche is van de Exterioo Cycling Cup. Ze doen dit vooral om de boodschap uit te dragen dat ze in 2022 nog vijftien nieuwe arbeidskrachten zoeken. Voor de vrouwenrace verbond IT-specialist Elmos zich aan de wedstrijd.

De Elmos Ladies Dwars door het Hageland is aan zijn tweede editie toe en steeg een categorie naar UCI 1.1. Zij starten die dag het laatste om 14.15 uur, ze leggen iets meer dan 122 kilometer af en nemen twee keer een lus door Aarschot. Ze rijden langs Nieuwrode en gaan 36 kilometer offroad onder andere door de Grootbroekstraat, de Demervallei, de Demerdijk, het Prinsenbos en de Citadel van Diest. De mannen rijden dezelfde stroken maar over een afstand van 41 kilometer.

Bij de vrouwen starten twintig teams van zes rensters goed voor 120 deelneemster van onder andere AG Insurance – NXTG, Lotto-Soudal Ladies (Mieke Docx), Plantur-Pura (Cant), Team Coop-Hitec Products, Valcar Travel&Services (Arzuffi), Vondelmolen-De Ceuster (Belgisch kampioene Ellen Van Loy, Verhoeven en Verdonschot) en Proximus - Alphamotorhomes – Doltcini.

Bij de mannen komen er zes World Tourteams aan de start om 11.10 uur voor een helse rit van 178 kilometer. Quick-Step-Alpha Vinyl (Stybar, Sénéchal, Lampaert), Lotto-Soudal (Wellens, De Lie, Campenaerts), Intermarché-Wanty-Gobert (Hermans en De Gendt), Israel Start Up Nation (Vanmarcke en Zabel), UAE (Hodeg en Ackermann) en Cofidis (Vanbilsen en Wallays) zijn de zes World Tourteams. Uit België, Frankrijk en Noorwegen zijn er nog zes Pro-Teams zoals Bingoal-Wallonie Bruxelles, Sport Vlaanderen, Alpecin-Fenix, B&B Hotels-KTM, Arkea-Samsic (Hofstetter) en Uno-X met vorige winnaar van deze stilaan klassieker de Noor Rasmus Tiller. Zes continentale teams sluiten de rangen, dat zijn Pauwels Sauzen-Bingoal, Baloise-Trek Lions met Thibau Nys die vorig jaar bij zijn eerste deelname dertiende werd, Tarteletto-Isorex, Minerva Cycling Team, Geofco Doltcini en Elevate P/B Home Solutions.

Op zondag 12 juni kunnen de wielertoeristen zich op de omloop wagen in de derde manche van de Yuzzu Gravel Series met start en aankomst op de Citadel. De gravelstroken uit de profkoers worden aangevuld met nog enkele mooie offroadwegen uit het Hageland. Deelnemers kunnen kiezen uit ritten van 25, 60, 90 en 120 kilometer. Meer info kan u hier vinden.

Lees meer over