Door het Hageland in de slipstream van Merckx, Nys en de Rode Ridder

Fietsers
Temperaturen die vlotjes de hoogte ingaan en een lentezon die overuren lijkt te kloppen. Het zijn de ideale omstandigheden om die fiets van onder het stof te halen en onze regio eens te doorkruisen. Over comfortabele fietspaden voorbij wijngaarden, middeleeuwse kastelen en statige boerderijen, of toch eerder fan van meer avontuurlijke gravelwegen langs de Demer? Wij verzamelen voor u de leukste fietsroutes doorheen het Hageland.
Crypte pater Damiaan Sint-Antoniuskapel

1. De Damiaanroute - Tremelo 

Deze fietsroute start aan het geboortehuis van Jozef De Veuster, beter bekend als pater Damiaan, in Tremelo. De geestelijke maakte naam met zijn werk met melaatsen op het eiland Molokai, een ziekte waaraan hij zelf ook zou bezwijken. In 2009 werd hij heilig verklaard en sindsdien is hij de beschermheilige voor lepralijders en aidspatiënten. Tegenwoordig herbergt het huis een museum waarin zijn leven en zijn werk centraal staan. In Leuven voert de route je langs zijn graf in de crypte van de Sint-Antoniuskapel. Op de terugweg kan je in Tildonk stoppen aan het Belevingscentrum ’14-’18 voor wat meer informatie over de Groote Oorlog en hou zeker ook de informatieborden over de Dijlelinie in het oog. Onderweg fiets je met het rustgevende gekabbel van de Demer, de Dijle en de Leuvense Vaart op de achtergrond.

Het parcours van 42 kilometer begint aan het Daminaanmuseum te Tremelo en is gelegen in een glooiend landschap.

Fietsknooppunten: 25 - 71 - 67 - 66 - 41 - 30 - 35 - 40 - 81 - 4 - 80 - 33 - 11 - 10 - 12 - 93 - 31 - 32 - 28 - 27 - 26 - 99 - 25

Website: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/fietsen/fietsproducten/damiaanroute/index.html

Klassiek in de kapel

2. De Eddy Merckx-route - Meensel-Kiezegem

Drie keer wereldkampioen, zeven keer Milaan-San Remo, vijf keer de Ronde van Frankrijk, vijf keer de Ronde van Italië. Dat is nog maar een fractie van het indrukwekkende palmares van de legendarische wielrenner Eddy Merckx. Het mag dus niet als een verrassing komen dat dit wielericoon een eigen fietsroute heeft in de streek waar hij als jonge snaak zijn eerste demarrages plaatste. Onderweg kom je tal van bezienswaardigheden tegen zoals de Gempermolen en het standbeeld van Merckx dat in 2015 onthuld werd.

De tocht is 70 kilometer lang en bevat enkele flinke klimmetjes en zelfs een korte kasseistrook. Het traject begint aan wielercafé ’t Boerenhof in Meensel-Kiezegem en is aangeduid met zeshoekige borden. Voor de iets mindere wielergoden is er ook een ingekorte versie van 31 kilometer uitgetekend die op dezelfde locatie start als de lange tocht.

Fietsknooppunten (korte route): 77 - 23 - 96 - 97 - 74 - 28 - 27 - 95 - 47 - 79 - 78 - 77

Website: https://www.vlaanderen-fietsland.be/nl/routes/region/hageland/routedetail/378

Lancering ‘Big Bang’-fietsroute tussen Leuven en Louvain-la-Neuve

3. De Sven Nys Cycling Route - Baal

Wanneer een van de grootste veldrijders die ons land ooit heeft gekend zelf een fietslus samenstelt langs zijn favoriete trainingsparcours, dan weet je dat het een uitdagende tocht gaat worden. Tweevoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys loodst je langs het beste wat het Hageland te bieden heeft. Idyllische landschappen, pittoreske dorpjes en af en toe een stevige kuitenbijter, het komt allemaal aan bod. De tocht start aan de thuisbasis van de ‘Kannibaal van Baal’, het Sven Nys Cycling Center in Baal. In dit belevingscentrum kan je je volledig onderdompelen in de sfeer van de cyclocross. Wandel langs verschillende historische wielermomenten of probeer zelf met de fiets een zandstrook te doorploeteren.  

Vanuit het Sven Nys Cycling Center vertrekken zeshoekige wegwijzers die de lus van 93 kilometer aangeven.

Website: https://www.vlaanderen-fietsland.be/nl/routes/region/hageland/routedetail/1429

demerdijk

4. De Demerroute - Aarschot 

Kan een dagje fietsen in het Hageland zelfs geslaagd zijn als je geen enkele keer over de oevers van de Demer bent gereden? Wij denken van niet. De Demerroute voert je vanuit Aarschot, ‘de Parel van het Hageland’, langs ontelbare rivierbochten stroomopwaarts tot in Testelt. Of ga mee met de stroom en aanschouw hoe de Demer en de Dijle samensmelten in het festivaldorp Werchter. Ambitieuze pedaalridders kunnen natuurlijk beide tochten samensmeden tot een grote lus waarbij ze drie Demerbakens passeren.

De Demerroute begint op parking Demervallei in Aarschot en is in zijn geheel 54 kilometer lang.

Fietsknooppunten: (richting Testelt) 51 - 3 - 80 - 56 - 81 - 57 - 82 - 1 - 2 - 4 - 89 - 51; (richting Werchter) 51 - 15 - 16 - 17 - 62 - 66 - 41 - 30 - 72 - 71 - 67 - 91 - 92 - 9 - 10 - 14 - 51

Website: https://www.vlaanderen-fietsland.be/nl/routes/region/hageland/routedetail/571

Eerste namen bekend voor kampvuurconcerten 2020 aan Kasteel van Horst

5 De Horstroute - Sint-Pieters-Rode

Op deze fietstocht in en rond het Leuvense waan je je opnieuw in de middeleeuwen. Fiets langs de statige gebouwen van de voormalige benedictijnenabdij van Vlierbeek en laat je aan het kasteel van Horst begeleiden door de Rode Ridder, het personage van Willy Vandersteen uit de gelijknamige stripreeks. Wie van al dat fietsen dorst heeft gekregen, mag zich gelukkig prijzen. In Wezemaal kunnen de kelen immers gesmeerd worden met een heerlijk glas in het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn.

De fietslus van 38 kilometer start aan het kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode en doorkruist een glooiend landschap.

Fietsknooppunten: 65 - 43 - 44 - 63 - 64 - 82 - 81 - 4 - 80 - 33 - 12 - 7 - 10 - 11 - 33 - 80 - 5 - 83 - 29 - 99 - 98 - 65

Website: https://www.vlaanderen-fietsland.be/nl/routes/region/hageland/routedetail/209

Vlooyenbergtoren

6. Dwars door het Hageland gravelroute - Baal

Voor wie het allemaal een beetje avontuurlijker mag zijn, hebben we nog een laatste fietstip. Op de gravelvariant van Dwars door het Hageland kunnen sportievelingen zichzelf en hun materiaal tot het uiterste drijven. Snelheid maken doe je op de wegeltjes doorheen het Meetshovenbos en op de modderige paden in de Demerbroeken. Zoef voorbij de Maagdentoren in Zichem vooraleer je op de pedalen gaat staan bij de beklimming van enkele pittige hellingen, zoals de flanken van het Grasbos, de citadel van Diest en de Vlooyberg met de oranjekleurige Vlooybergtoren als spits. Eenmaal tussen de wijngaarden van Houwaart met zicht op een Italiaans aandoend landschap wordt het duidelijk waarom Dwars door het Hageland ook wel de Strade Bianche van het Noorden genoemd wordt.

De uitdagende tocht is 75 kilometer lang en vertrekt aan het Sven Nys Cycling Center in Baal. Het traject is niet aangegeven met wegwijzers, maar de route is wel te downloaden op de website van Vlaanderen Fietsland.

Website: https://www.vlaanderen-fietsland.be/nl/routes/region/hageland/routedetail/1486

Lees meer over