"Door de KU Leuven is de waarheid niet bekend geraakt", zegt vader Sanda Dia

Sanda Dia

Ousmane Dia, de vader van de op een studentendoop overleden Sanda Dia, trekt hard van leer tegen de KU Leuven. De universiteit ligt volgens hem aan de oorzaak dat de waarheid niet bekend raakte.

Ousmane Dia verklaarde in een interview met weekblad 'diep teleurgesteld' te zijn over de uitspraak van het hof van beroep in Antwerpen. 18 leden van de studentenvereniging Reuzegom werden veroordeeld voor mensonterende behandeling en onopzettelijke doding van Sanda. Ze kregen werkstraffen tot 300 uur en geldboetes tot 400 euro.

"Sanda was mijn zoon, mijn enige zoon. Die hebben ze me afgenomen. Nu heb ik van het gerecht ook nog eens een klap in mijn gezicht gekregen. Sanda heeft niet het respect gekregen dat hij verdient”, vertelde hij aan Humo. Hij is verbijsterd door de reactie van KU Leuvenrector Luc Sels.

"Als een student van je universiteit sterft, ga je als rector uitzoeken wat er is gebeurd, zou ik zo denken. Je spreekt de betrokkenen aan op hun daden, je grijpt kordaat in. Luc Sels heeft dat nagelaten. Hij had moeten dreigen met het stopzetten van hun studie. Dan zouden de jongens die alles hebben gezien, maar niet verantwoordelijk waren voor zijn dood, wél hebben gesproken. Hij heeft zich ook geen burgerlijke partij gesteld, terwijl hij daardoor toegang zou hebben gehad tot alle informatie uit het gerechtelijke dossier. Hij heeft de jongens rustig hun gangetje laten gaan. De KU Leuven is er verantwoordelijk voor dat de waarheid niet aan de oppervlakte is gekomen, ook niet op het proces."

Volgens Sanda's vader werd zijn zoon uitgekozen vanwege zijn kleur.

"Mensen zullen me ongelijk geven en verwijzen naar die andere jongen van kleur bij Reuzegom. Ik zeg echter als vader, wat ik in mijn diepste binnenste voel. Reuzegom, een elitaire studentenclub, heeft met Sanda iemand gekregen die niet in haar kraam paste. Zijn vader had geen tuin, oprit of eigen huis. Hij was te min, want niet iedereen kan een Reuzz worden en dat wilden ze bewijzen."

Lees meer over