Deze atleten uit onze regio doen binnenkort mee aan de Olympische Spelen

Jorre Verstraeten, Jasper Stuyven en Hanne Claes

In dit artikel staan twaalf namen die je goed in je oren moet knopen, want zij zullen onze regio vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Parijs dit jaar.  

In de judosport blinkt Jorre Verstraeten, geboren in Leuven, uit. Hij is gekwalificeerd voor de Olympische spelen voor de categorie -60kg. Eerder behaalde hij al brons op het EK in 2019 en 2020 en won hij goud op de Judo Grand Slam in 2021. Verstraeten nam ook deel aan de Olympische Spelen in Tokio, daar werd hij negende. Op 27 juli om 10 uur start Jorre aan zijn eerste wedstijd op de Olympische Spelen.

Jorre Verstraeten

Hamerslingeren. Daar blinkt Vanessa Sterckendries in uit. De Belgisch recordhoudster (met 69,91 meter) woont in Herent en kon zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat is goed nieuws voor haar, want de Spelen in Tokio haalde ze in 2020 net niet.

Vanessa Sterckendries

Als u uw televisie afstelt op de Olympische Spelen mag u zeker ook sprinster Hanne Claes niet uit het oog verliezen. Ze groeide op in Leuven, is lid van de Daring Club Leuven Atletiek (DCLA) en zal in Parijs uitblinken in verschillende categorieën, namelijk de 400m horden, de 4x400m mixed relay en de 4x400m vrouwen. Claes kwalificeerde zich op een schitterende manier voor de Spelen, ze verbeterde namelijk het Belgische record op de 400m horden. 

Hanne Claes

Naast Hanne Claes staan er tussen alle atletieknamen nog enkele uit onze regio. Zo ook Michael Somers en Pieter Sisk. Michael Somers uit Leuven zal voor ons de marathon lopen. Hij kwalificeerde voor de Olympische Spelen met slechts één seconde overschot. De olympische limiet voor de marathon: 2u08'10". De chrono van Michael Somers op de marathon van Berlijn: 2u08'09. Pieter Sisk, geboren in Leuven, de 800 meter zal lopen. Hij kwalificeerde voor de Spelen met zijn schitterende tijd van 1'44"46, hij staat daarmee op plaats vier in de Belgische ranking aller tijden.

Michael Somers
Pieter Sisk

In de triatlon wordt onze regio verdedigd door Jolien Vermeylen. Deze triatlete is afkomstig uit Averbode en is al lang een vaste waarde bij het Belgische triatlonteam, maar het is dit jaar haar eerste keer Olympische Spelen. Ze doet op 31 juli mee aan de individuele triatlon en zal op 5 augustus de gemengde ploegenestafette vervolledigen.

Jolien Vermeylen

Ook bij het polsstokspringen worden we vertegenwoordigd. Dit door Ben Broeders, geboren te Leuven. Eerder behaalde hij al een gouden medaille in het Europese kampioenschap U23 in 2017. Op een kampioenschap in China sprong hij 5 meter 82 en kwalificeerde zich daardoor voor de Spelen.

Ben Broeders

Aiko Gommers, afkomstig uit Scherpenheuvel-Zichem, zal ons land vertegenwoordigen in de BMX-sport. Dat weet ze nog maar pas, want Elke Vanhoof ging normaal naar de Olympische Spelen. Echter heeft zij zich afgelopen zaterdag geblesseerd met een val en zal Aiko dus haar plaats innemen in Parijs. Gommers werd eerder al wereldkampioene in pumptrack.

Aiko Gommers

Ook Jasper Stuyven zal opvallen op uw beeldscherm. Deze wielrenner, geboren in Leuven, behaalde reeds mooie medailles. In 2020 won hij Omloop Het Nieuwsblad en in 2021 won hij Milaan-San Remo. Samen met Wout van Aert, Remco Evenepoel en Tiesj Benoot zal hij op zaterdag 3 augustus de eindstreep aan de Eiffeltoren overfietsen. Eerder kreeg hij nog de keuze om al dan niet mee te doen aan de Tour, die slechts anderhalve week voor de Spelen eindigt. Hij koos ervoor om wel deel te nemen.

Jasper Stuyven

Elie Bacari, lid van de Daring Club Leuven Atletiek en woonachtig te Holsbeek, zal zich wagen aan de 110m horden. Hij is slechts 20 jaar maar heeft toch al een mooi palmares. Sinds vorige zomer besloot hij zich volledig te focussen op de horden, en dat loont dus.

Elie Bacari

In het baanwielrennen is Tuur Dens uit Rotselaar een grote naam. Hij kwalificeerde voor de Spelen met een zilveren medaille in de Nations Cup in Canada.

Tuur Dens

Oud-Heverlee wordt vertegenwoordigd door Domien Michiels. Hij zal uitblinken in paardendressuur. De knepen van het vak leerde hij in zijn jeugd op de manege Meerdaalhof in Oud-Heverlee. In 2020 deed hij al eens mee aan de Olympische Spelen en haalde hij de negende plaats. Hopelijk doet hij het dit jaar nóg beter. 

Domien Michiels

Ook Noor Vidts is van de partij op de Olympische Spelen. Deze zevenkampster is afkomstig van Vilvoorde maar woont ondertussen al een jaar in Holsbeek. Ze won al verschillende mooie medailles, en werd wereldindoorkampioene op de vijfkamp in 2024. In 2021 behaalde ze een mooie vierde plaats in de zevenkamp op de Olympische Spelen in Tokio.

Noor Vidts

Lees meer over