De Leuvense Kerstmarkt viert dit jaar haar 35ste verjaardag en dat gaat gepaard met culinaire nieuwigheden en optredens

Kerstmarkt
Het was in december 1988 dat de Leuvense Kerstmarkt voor het eerst werd rechtgezet op het Herbert Hooverplein in Leuven. "Een handjevol standen deden gedurende één weekend hun uiterste best om de vele bezoekers te verwelkomen en al snel bleek dat het een succes zou worden. Toen al schreef de pers: “Eerste Leuvense Kerstmarkt, de start van een lange traditie”, “Leuvense Kerstmarkt lokt de grote massa”, of “3 dagen feest op Kerstmarkt”", zo vertelt organisator Marc Pinte.

Ondertussen is er natuurlijk heel wat gebeurd en is de Leuvense Kerstmarkt niet meer weg te denken uit het Leuvense eindejaarsbeeld.

Nieuwigheden

"Ter gelegenheid van de 35ste editie zijn er alweer een paar nieuwigheden. Zo duurt de Kerstmarkt dit jaar de volle veertien dagen, van donderdag 7 tot en met donderdag 21 december en sluit het evenement perfect aan op de eigenlijke eindejaarsfeesten. De Kerstman zakt met zijn elfjes en zijn hele hebben en houden af naar het Mgr. Ladeuzeplein. Daar kan je hem niet alleen gaan begroeten maar kan je meteen ook een kijkje nemen in zijn bad-, slaap- en werkkamer", weet organisator Marc Pinte.

"Er zijn ook een aantal culinaire nieuwigheden want een echte Kerstmarkt zonder lekkere hapjes of heerlijke drankjes moet nog uitgevonden worden. Daarvoor kan je onder andere terecht bij ‘Kerstlekker’, een nieuw streetfoodconcept waar je specialiteiten uit binnen- en buitenland kan vinden", aldus Pinte.

Goede doelen

Zoals elk jaar loopt er ook dit jaar een actie ten voordele van het goede doel. Onder het motto ‘Bewegen doet leven’ hebben drie goede doelen van de KU Leuven de handen in elkaar geslagen: Hippo & Friends, Healthy Heart Fund en Fonds Transplantoux. "Zij willen focussen op wetenschappelijk onderzoek naar en het stimuleren van mensen met type 1 diabetes, hart- en vaatziekten en mensen die een noodzakelijke transplantatie ondergingen om gezond te kunnen leven. Meer bewegen biedt mensen in alle gevallen meer zelfvertrouwen en heeft een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid. Jullie steun aan deze goede doelen kan hopelijk duizenden mensen in beweging zetten op weg naar een gezond leven en het wetenschappelijk onderzoek een duwtje in de rug geven. De stand van het goede doel waar de typische rode kaarsjes verkocht worden, staat ook deze keer op het Herbert Hooverplein", vertelt Pinte.

Optredens

Ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van de Leuvense Kerstmarkt komen er ook een resem artiesten langs. "Dat zijn onder andere Sasha & Davy, Bart Herman, Udo of Luc Steeno maar ook lokaal en dus Leuvens talent zoals Pear Tree of Sandra & Freya zal te zien zijn op ons podium. En helemaal speciaal wordt het op zaterdag 9 december met een akoestisch optreden van Big Bill die zo weer een Leuvens podium meer kan afvinken op zijn lange lijst", zo besluit Pinte.

De lijst met optredens ziet er als volgt uit:

Do 7/12:          17u: The Christmas Carol Singers

                        20u: Bram (akoestisch)

Vr 8/12:           13u: T-Trio

                        20u: Sasha & Davy

Za 9/12:          16u: Sandra & Freya

                        20u: Big Bill

Zo 10/12:        15u: De Joorzangers

Do 14/12:        20u: Udo

Vr 15/12:         19.15u: Stefke Lood

                        20u: Luc Steeno

Zat 16/12:       20u: Bart Herman

Zon 17/12:      12.30u: Pear Tree

De Leuvense Kerstmarkt is geopend van 7 december tot en met 21 december, van zondag tot donderdag van 12 tot 22 uur, op vrijdag en zaterdag van 12 tot 23 uur.

Lees meer over