De dag na de ellende: update

De Fonteinstraat in Oud-Heverlee kreeg erg veel water te slikken
Leuven en omstreken deelden gisteren zwaar in de klappen. Maar alle ellende is jammer genoeg nog niet voorbij. Hieronder een overzicht met de grootste probleemgevallen.

Hoe de stand van zaken in Leuven op dit moment is, lees je hier. Maar ook in de naburige gemeenten is alle ellende jammer genoeg niet voorbij. Hieronder een overzicht met de grootste probleemgevallen.

In Lubbeek is de situatie onder controle, zo zegt burgemeester Theo Francken (N-VA). De Staatsbaan is weer vrij voor alle verkeer sinds vanmorgen. "Bij ons zijn er geen nieuwe meldingen binnengekomen. Er was watersnood en in sommige huizen liep het stevig onder gisteren, maar de situatie lijkt terug onder controle. Gisteravond laat is een motard wel ingereden op een slecht verlicht nadarhekken bij de onderbreking aan de Staatsbaan. Ik nam contact op met politie en diensten. Er werd door ons onmiddellijk extra verlichting geplaatst. We stellen het Agentschap Wegen en Verkeer in gebreke. Onbegrijpelijk dat ze geen duidelijke signalisatie voorzagen", vertelt Francken. "Er komen op het containerpark extra containers om grof vuil dat onbruikbaar is door waternood (zetels, diepvriezen, … ) gratis te brengen. Dat kan vanaf de opening vandaag om 12.30 uur en dat gedurende een week. Ter controle moet je wel straat van je woonplaats opgeven ter controle", aldus Francken. De chirogroepen van Binkom en Pellenberg hebben heel wat regen gezien, maar zij stellen het goed.

In Holsbeek is aan het op-en afrittencomplex van de E314 de weg naar Rotselaar afgesloten. Ook Luttelkolen, de Rodestraat, Herstraat en de Bruul zijn afgesloten. Nieuwrode is niet bereikbaar via binnenwegen. Daar is het omleiding vanuit Holsbeek via de Staatsbaan (N2) in Lubbeek, het Gouden Kruispunt en de Rijksweg (N223).

In Rotselaar is het momenteel alle hens aan dek. Op de Steenweg op Holsbeek staan enkele woningen onder water. De volgende straten zijn nog steeds afgesloten voor alle verkeer: Steenweg op Holsbeek (tussen rotonde en E314), Molenbaan, Vijfde Liniestraat, Achterheidestraat, Duitsveldbaan, Groddestraat (verbinding Holsbeek /Wezemaal), Eektweg en Eektstraat tussen Eektweg en Abdijlaan. De Kerkebroekstraat, Grensstraat, Duitsveldbaan, de fietssnelweg en het Meanderpad zijn afgesloten voor fietsers. De E314 is niet meer bereikbaar via de Steenweg op Holsbeek. De Steenweg op Holsbeek is afgesloten van de rotonde op de N19 richting E314. Het verkeer komende van de E314 moet de afrit Wilsele/Kessel-Lo nemen en via de N19 naar Rotselaar rijden. Het Wingepark is niet meer via de rotonde bereikbaar. Bezoekers kunnen hun wagen parkeren op de parking aan de rotonde of de parking aan het Montfortcollege en te voet naar het Wingepark gaan. Voertuigen die reeds op het Wingepark aanwezig waren, kunnen de site nog wel verlaten via de rotonde.

In Keerbergen is de Bakestraat nog steeds afgesloten, nadat hier gisteren toe beslist wanneer bleek dat de Raambeek gevaarlijk hoog kwam te staan. "De straat zal wellicht nog tot maandag afgesloten blijven", aldus de Keerbergse schepen van Mobiliteit, Jens Eggers (Open VLD). "De beek staat nu ongeveer op haar hoogste punt. Gelukkig heeft dit nog niet voor heel veel overlast gezorgd, alleen een paar weiden staan onder water. We hopen dat we erger kunnen vermijden." 

In Tremelo is volgens burgemeester Bert De Wit (CD&V) in de meeste straten het water weggetrokken. "Mede door het drogere weer verwachten we geen extra water meer", aldus De Wit. "Sommige straten (Remerstraat, Lange Venstraat) staan nog (gedeeltelijk) onder, maar het water trekt er stilaan weg. Dit is ook het geval voor de Baalsesteenweg (net over de grens met Begijnendijk). In de Hoevestraat volgen we de situatie op, want hier zorgt de Zwarte Beek er momenteel voor dat stukken van de straat worden overspoeld. Er werden ondertussen zandzakjes aangebracht om huizen te vrijwaren van het stijgende water. Het waterpeil van o.a. de Raambeek, de Laak en de Dijle wordt zowel lokaal als bovenlokaal opgevolgd en is op dit moment niet verontrustend voor onze gemeente."

In Oud-Heverlee is de N25 weer vrijgemaakt. In deelgemeente Sint-Joris-Weert zouden 60 tot 80 huizen water in huis hebben.

In Bierbeek is de Bierbeekstraat sinds 7.15 uur weer open voor verkeer.

In Bertem is momenteel alles in orde, zo bevestigt burgemeester Joël Vander Elst (Gemeentebelangen-Open Vld). "Wij hebben preventief alle kolken in het oog gehouden en alles opgekuist zodat het water goed weg kon. Dat hebben we vorige week al gedaan. Al moet ik toegeven dat ik hier ook niet op gerekend had. De Voer is donderdag rond de middag even buiten haar oevers gegaan. De Dijle ook, maar die is in natuurgebied gelegen. Sommige mensen in de Dorpstraat hadden water in de kelder. Dat gebeurde voornamelijk waar de Voer langs de Dorpstraat loopt. Maar dat is ondertussen terug in orde, sinds gisteren is de Voer zo'n 50-60 centimeter gezakt".

Info via: Andreas De Prycker, Conny Justé en Ann Peeters.

bos
Het Egenhovenbos doet dienst als buffer. Foto: Els Robeyns
bos
Het Egenhovenbos doet dienst als buffer. Foto: Els Robeyns

Lees meer over