Corona houdt scholen en zorginstellingen in de greep

22 november 2021 | 15u25 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
Stad roept op tot wereldwijde solidariteit met coronaslachtoffers
De slechte coronacijfers treffen nu ook meer en meer de scholen en zorginstellingen in onze regio. Zo flirten veel klassen met de grens van 4 besmette leerlingen waarna quarantaine volgt en vallen leerkrachten en beleiders uit. Zo leert ons een korte rondvraag bij enkele scholen en zorginstellingen in de regio.

In basisschool De Cocon in Tremelo is het intussen zover. Drie klassen zitten er in quarantaine. "We hebben het heel lang kunnen buiten houden in onze school, maar nu hebben we ook enkele besmettingen bij personeelsleden en leerlingen", aldus directrice Elke Moeskops. "Om geen risico's te nemen werd er gisteren al beslist om de klassen in quarantaine te zetten. Dit is nieuw voor ons. De ouders van de betrokken klassen werden eerst op de hoogte gebracht.  Nadien volgde er een ouderbrief voor alle ouders ivm de situatie op school. We vroegen hen ook om met z'n allen de maatregelen in de maatschappij en op school na te leven." In de klassen waar de leerkracht door het virus werd geveld, springen collega's in om te vermijden dat klassen moeten worden samengezet of dat de situatie onhoudbaar wordt. "Zorgjuffen, andere collega’s die een klasvrij uur hebben of ikzelf springen dan in", aldus nog Moeskops. "Het is fijn te zien hoeveel collegialiteit, flexibiliteit en inzet ik merk in het team."

Ook bij het Sint-Michielsinstituut in Keerbergen zijn er meerdere besmettingen. "Wij hebben op dit moment 7 besmette leerlingen", aldus directrice Veerle Verreth. "Enkele leerlingen starten vandaag ook terug na hun quarantaine.  We hebben vandaag ook weer vele meldingen van zieke leerlingen. Voorlopig hebben wij nog geen besmette leerkrachten. Het is elke dag bang afwachten wat het zal worden.  De oudste leerlingen die thuis zitten kunnen via Google Classroom aansluiten bij de lessen in de klas.  Voor de jongste leerlingen blijkt dit toch moeilijker.  Werkschriften en boeken worden steeds klaargelegd op het secretariaat om opgehaald te worden.  Leerlingen krijgen ook taken om thuis te maken." Maar de situatie verandert ieder moment. "Morgen kan alles er al weer helemaal anders uitzien", besluit ze. "Het gaat snel."

Bij de buren,  in de secundaire school Smiks in Keerbergen is de controle voorlopig nog onder controle. "Er zijn wel een aantal besmettingen en daarbij ook een aantal hoog risico contacten, maar voorlopig – hout vasthouden – blijft het nog onder controle", aldus directeur Bart Van de Vliet. "Op dit moment hebben wij één besmette leerkracht. Vanaf vandaag geldt terug een mondmaskerplicht binnen de gebouwen.  Voor vergaderingen en overlegmomenten schakelen we naar digitale afspraken."

Ook bij VBS De Puzzel in Haacht is er een klas in quarantaine en moeten er 4 klassen waakzaam zijn omdat er een leerling besmet is.  "Leerkrachten en leerlingen worden veelvuldig getest omwille van hoogrisicocontacten dus we moeten constant zoeken naar manier om een leerkracht te krijgen voor de klas", vertelt directrice Els Van der Auwera. "Stagiaires, gepensioneerde leerkrachtenn kinderverzorgers en klasouders springen mee in maar soms kunnen we niet anders dan een klas verdelen over andere klassen. Het is steeds wachten op een volgende telefoon en/of bericht van een besmette leerling/leerkracht of persoon die zich moet laten testen.  De testingen en de resultaten laten ook soms lang op zich wachten dus handig is dat niet."

Daarnaast is de impact van het virus ook goed voelbaar bij zorginstelling Rozemarijn in Haacht en Keerbergen. "We hebben nog maar twee besmettingen in huis gehad, dus dat valt mee, maar het wordt wel bijna problematisch, doordat veel medewerkers afwezig zijn wegens quarantaine, meestal dan nog gelinkt aan de kinderen die in school of kinderopvang besmet zijn", aldus directeur Koen Dires. "Het wordt moeilijker en moeilijker om continuïteit te blijven garanderen. Volgende maandag kunnen we gelukkig bij iedereen de boostervaccin zetten. Maar ook heel wat van onze cliënten zijn erg gestresseerd door alle berichtgeving rond corona."

Lees meer over