Binnenkort eigen voedselbossen op vier locaties in Oost-Brabant
Oost-Brabant krijgt vier nieuwe “Fruitige voedselbossen”. Het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling LEADER Hageland+ kent zijn steun toe voor het pioniersproject. (Foto Katrien Zuallaert)
“Een voedselbos is een productief ecosysteem”, vertelt Katien Zuallaert, educatief medewerker van Avansa Hageland, een pluralistisch-sociaal-culturele organisatie die streeft naar een duurzame, inclusieve, solidaire en democratische maatschappij. Gespreid over Vlaanderen bestaan er nog 12 gelijkaardige initiatieven.
Een voedselbos wordt door de mens ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijke bosrand waarvan delen als voedsel kunnen dienen. “Voedselbossen leveren een significante bijdrage aan het robuuster maken van het hele voedselproductiesysteem, de verhoging van de biodiversiteit en de versterking van het sociaal weefsel”, aldus de organisatie.
Zuallaert: “De groeiende bezorgdheid voor het klimaat zet voedselbossen terecht op de agenda. Waar we voedsel telen en de manier waarop, spelen immers een substantiële rol in de aanpak van de crisis. Steeds meer mensen zijn zich daar bewust van. De actiebereidheid groeit en velen staan klaar om opnieuw samen voedsel te produceren.”
Zelfpluk fruit (Foto Jolijn Degrande)
Avansa Oost-Brabant, Velt, Natuurpunt CVN, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Commons Lab zetten samen hun schouders onder het project “Fruitige Voedselbossen”. Op vier locaties in het Hageland zullen burgers hun eigen, lokale voedselbos kunnen aanleggen. Ze krijgen via de verschillende partners expertise aangereikt over de grond, het proces en de Hagelandse fruitvariëteiten afgestemd op de lokale nood. Elk voedselbos schrijft een eigen verhaal en stelt zijn plek open om dat verhaal te delen en te laten groeien. In dialoog met omliggende landbouwers, buurtbewoners, fruittelers … worden activiteiten georganiseerd om het thema te doen leven. Het partnerschap ondersteunt dat alles en zet daarmee de voedselbosbeweging in het Hageland op de kaart.
Trajecten in Scherpenheuvel-Zichem en Vissenaken bijten de spits af in 2022. Voor 2023 is Avansa nog op zoek naar een stuk landbouwgrond van een gemeente, OCMW, kerkfabriek, abdij, woonzorgcentrum ... “We geloven in het potentieel van dergelijke publieke plekken voor de vorming van gemeenschappen waarbij gedeeld eigenaarschap centraal staat. Kwetsbare groepen kunnen op die manier ook toegang krijgen tot alles wat het voedselbos te bieden heeft”, geeft Katrien nog mee. Alle voorstellen, tips en vragen zijn welkom. Mail naar katrien.zuallaert@avansa-oostbrabant.be of bel 016 52 59 05