Aziatische hoornaars verdelgen was gratis, nu betaal je tot 1000 euro per interventie

Rene De Backer

Net nu de Aziatische hoornaar in opmars is, wordt het verdelgen van een nest duur, je betaalt voortaan tot 1000 euro, voordien was het gratis. Reden is dat het geld van de Vlaamse overheid hiervoor op is. Dat zegt René de Backer, voorzitter van het Vlaamse Bijeninstituut.

“We hebben een contract met de Vlaamse overheid sinds 2021 voor de opsporing en de verdelging van de Aziatische hoornaar. Omdat we vorig jaar 30.000 euro overschot hadden, werd dit meegenomen naar dit jaar maar er werd geen extra budget meer voorzien. Op dit moment zitten we al ver over dit budget en het seizoen moet nog beginnen”, zegt René.

Spoedoverleg haalde niets uit

Er werd een spoedoverleg georganiseerd met het Agentschap Natuur en bos en Landbouw om te kijken of er eventueel extra budgetten konden worden vrijgemaakt. “De opsporing wordt vaak gedaan door vrijwilligers maar het effectief verdelgen of neutraliseren van de nesten moet gedaan worden met specifieke toestellen en mensen die hiervoor werden opgeleid. We kregen niets extra en het departement Omgeving liet ons via mail weten dat zij geen betrokken partij zijn. Europa legt nochtans het bestrijden van deze uitheemse soort op omdat ze een bedreiging zijn voor de inheemse fauna.”

Almaar meer mensen gestoken, sommigen moeten naar ziekenhuis

Dat het dier een bedreiging vormt, blijkt ook uit het almaar toenemend aantal incidenten waarbij mensen gestoken worden. “Er zijn de voorbije tien dagen al vier ernstige steekincidenten geweest, waarbij zelfs hospitalisatie nodig was. In tegenstelling tot een gewoon wespennest kan de Aziatische hoornaar extreem agressief uit de hoek komen en vallen ze met tientallen tegelijk aan. Als mens behoud je best een afstand van minstens 4 meter met deze dieren. Maak een foto en stuur die door naar https://vespawatch.be/.”

Verdelgen kost je veel geld 

Terwijl het verdelgen van een nest eerder gratis was, is dat nu dus niet meer het geval. “Een interventie kan oplopen tot 1000 euro. Dat is een kost die niet iedereen kan betalen. Hierdoor zullen de mensen de nesten laten zitten wat tot een vertienvoudiging per nest  kan leiden voor het volgende seizoen. Het ziet er dus helemaal niet goed uit.”

De Aziatische hoornaar is niet alleen een probleem voor de mens, ook inheemse dieren hebben er last van , de bijenwereld bijvoorbeeld lijdt eronder want ze zijn een graag geziene prooi. “We horen van veel imkers dat hun bijennesten volledig worden leeggeroofd. We kunnen er op dit moment niets aan doen.”