Alweer nieuwe phishingmail in omloop, deze keer gaat het om een zogenaamde belastingteruggave

Phishing

We vertelden u recent nog maar over oplichters die klanten van Apple proberen op te lichtren of er duikt alweer een nieuwe phishing mail op. Deze keer gaat het over een zogenaamde belastingteruggave maar ook deze mail iss fake en probeert de ontvanger alleen maar geld af te troggelen.

In de e-mail staat te lezen dat je een document hebt ontvangen over je belastingteruggave. Je wordt aangemoedigd om op een link te klikken om het document te bekijken. “Doe dat aub niet”, ludit het bij Safeonweb.

“Het is een valstrik.Bijdragen en belastingaangiftes vallen onder de verantwoordelijkheid van de FOD Financiën. De Vlaamse overheid zal je hierover nooit een e-mail sturen. Ook geen enkele andere gewestelijke instelling zal dat doen.”

Ook aan het adres van de verzender kan je zien dat het om een phishingmail gaat want het adres is er geen van FOD Financiën of MINFIN. “Het is duidelijk geen officieel adres, hoewel het vermomd is onder de naam eGov.”

Goed om weten is dat je kan zien waar een link je naartoe brengt zonder er daadwerkelijk op te klikken.”Beweeg je muis over de ‘knop’. Op een smartphone of tablet kun je gewoon je vinger op de link houden om te zien waar hij naartoe leidt. Klik er zeker niet op en stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be.”

Er zijn trouwens nog meer elementen die een alarm zouden moeten doen afgaan. “De toon van de e-mail moet ook je aandacht trekken. Je wordt aangesproken als beste relatie. De FOD Financiën zal zo'n formule nooit gebruiken.Nog een heel belangrijk punt: je zal dit soort e-mails nooit rechtstreeks in je mailbox ontvangen, maar via je e-Box als die werd geactiveerd. Anders communiceren overheidsdiensten altijd per post. Wees altijd waakzaam en klik niet op de eerste link die je ontvangt zonder jezelf de juiste vragen te stellen en handel vooral niet gehaast of in paniek. Neem de tijd om de informatie te controleren”, luidt het nog bij Safeonweb.

Meer informatie vind je op de website van Safeonweb.

phishing

Lees meer over