Als het van Oscare vzw afhangt komt er een algemeen verbod op vuurwerk, voorlopig kan en mag het nog op deze plaatsen

Vuurwerk

1 op de 3 gemeenten in Vlaams-Brabant laten vuurwerk nog toe van oud op nieuw. Dat blijkt uit een bevraging van nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens Oscare vzw. Vlaams-Brabant is hiermee de beste leerling van de klas want dat wil zeggen dat 13,85% van de steden en gemeente het nog toestaan, ter vergelijking in de provincie West-Vlaanderen is dat nog 60,94% en in Limburg 40,48%. Als het van de vzw afhangt wordt het afsteken van vuurwerk door particulieren overal verboden, net als de verkoop ervan. Of het zover komt, is nog de vraag en tot dan mag het dus nog op sommige plaatsen in ons land. We geven u een overzicht van de plaatsen waar je nog vuurwerk kan en mag afsteken in het Leuvense en het Hageland. 

Het liefst van al wil Oscare vzw een compleet verbod, in afwachting raden ze het zelf afsteken van vuurwerk ten sterkste af. 

"Dieren worden gek van de knallen en het lawaai, maar ook de kans dat je zelf iets voorhebt, bij het afsteken, is zeer reëel. Brandwonden in de hals, vuurwerk dat in je hand ontploft, je ogen en/of oren die beschadigd raken,… zijn maar enkele voorbeelden van menselijk leed. Een vuurpijl die op een woning belandt, kan enorme schade aanrichten. Vaak is het hier dan klacht tegen onbekende omdat de locatie vanwaar de pijl werd afgeschoten moeilijk te traceren is", zegt Peter Van Rossum, communicatieverantwoordelijke LeefBrandveilig van Oscare vzw. 

Het relatief goede nieuws is dat, in vergelijking met Nederland, zware brandwonden beperkt blijven bij ons maar dat wil niet zeggen dat het zonder gevaar is.

“Wij vragen niet alleen een totaalverbod op afsteken van vuurwerk door particulieren, maar ook een verbod op de verkoop hiervan. Zolang er geen duidelijk verbod is in heel Vlaanderen zal vuurwerk afschieten, met oudejaar en tijdens voetbalwedstrijden, blijven bestaan, gaat Van Rossum verder. 

Dat verbod is er voorlopig niet en op sommige plaatsen in het Hageland en het Leuvense is het toegestaan, de voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente. We geven u onderstaand een overzicht. 

Hageland

In Hoegaarden mag het niet, maar dat was de voorbije jaren niet anders, en ook in Landen is het sowieso verboden op basis van het politiereglement.

Ook in Tienen blijft het vuurwerkverbod behouden en mogen er ook geen wensballonnen opgelaten worden. Het gaat om een uniforme regeling voor de volledige politiezone.

In de politiezone Hageland (Geetbets, Kortenaken, Glabbeek, Tielt-Winge en Bekkevoort) kan er enkel, na aanvraag, toelating worden gegeven voor geluidsarm vuurwerk, zo staat in het GAS-reglement. De burgemeester kan, in occasionele gevallen toch toestemming geven om ook ander vuurwerk af te steken, wensballonnen oplaten is sowieso verboden.

Lees verder onder de foto. 

vuurwerk
Zelf vuurwerk afsteken mag op sommige plaatsen wel, op anderen niet.

Verschillende voorwaarden en meningen op verschillende plaatsen

In Glabbeek is vuurwerk afsteken toegelaten maar alleen met een vergunning, zo zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “Het moet ook diervriendelijk gebeuren en je moet ook je buren verwittigen, net als eigenaars van weides met dieren in de buurt. Je kan het beter gecontroleerd toelaten dan het te verbieden want dan doet men het toch en is er niemand verwittigd. Dit is de enige manier om dierenwelzijn maximaal te laten primeren."

In Kortenaken daarentegen wordt er sowieso alleen toelating gegeven voor geluidsarm vuurwerk. “Tot op heden is er 1 aanvraag binnen voor geluidsarm vuurwerk bij oudjaar. Het zou mijn inziens veel beter zijn om de verkoop op knallend vuurwerk op Vlaams/Federaal niveau te verbieden. Dit zou veel dierenleed en menselijk leed vermijden”, zegt Kortenaaks burgemeester Kristof Mollu (cd&v).  

In Bekkevoort zullen er ook geen vergunningen verleend worden en ook in Diest is de regel geen vuurwerk.

Ook de stad Aarschot verbiedt vuurwerk op 31 december, net als het oplaten van wensballonnen, zo staat te lezen op hun Facebookpagina.

 “Vuurwerk is vaak mooi, maar het brengt ook heel wat gevaren met zich mee, voor mens én dier. Elk jaar geraken tal van dieren gewond ten gevolge van het vuurwerk. Sommige dieren sterven er zelfs aan. Niet alleen de luide knallen, maar ook sissen, fluiten en andere hoge geluidstonen zijn voor hen erg angstaanjagend. Aarschot is een stad die niet alleen met de openbare veiligheid, maar ook met dierenwelzijn bezig is.”, luidt het.

De stad komt ook met enkele tips indien er toch ergens vuurwerk zou worden afgestoken.

“Blijf vooral zelf rustig, dat kalmeert ook je dier, hou de lichten aan en zet wat televisie op om de lichtflitsen en het lawaai te verminderen, geef honden en katten de kans om ergens te schuilen, bijvoorbeeld onder een zetel, en hou je dieren binnen.”

Lees verder onder de foto. 

vuurwerk
Vuurwerk als afsluiter van Rock Werchter

Leuvense

In Leuven zelf is het alvast verboden maar in Holsbeek mag je uitzonderlijk vuurwerk afsteken van 0 uur tot 0.30 uur op 1 januari maar dan moet het wel geluidsarm vuurwerk zijn.

In Kortenberg mag je ook geluidsarm feestvuurwerk gebruiken maar alleen op private eigendom, je hebt er geen toelating voor nodig en het mag alleen van 31 december om 23.45 uur tot 1 januari om 00.45 uur. Het moet ook gebeuren op  meer dan 100 meter van de bebouwing en met inachtname van alle nodige veiligheidsmaatregelen.

In Lubbeek tenslotte mag het ook, mits goedkeuring van de burgemeester.

Lees meer over