Allereerste intergemeentelijke dierenvoedselbank van start

10 december 2021 | 10u59 | Gepost door redobra@telenet.be
Intergemeentelijke dierenvoedselbank van start
Aarschot, Diest en Tielt-Winge gaan samenwerken om mensen in armoede met huisdieren te ondersteunen. Samen richtten ze een dierenvoedselbank op, het eerste  intergemeentelijk initiatief in dit thema in Vlaanderen.

Wie in armoede leeft vindt vaak steun bij een huisdier. Maar dat kost de betrokkenen ook heel wat geld. Om deze mensen te ondersteunen richtten de besturen van Aarschot, Diest en Tielt-Winge een dierenvoedselbank op. Vanaf zaterdag 11 december gaan de eerste mensen uit de doelgroep al een pakket met dierenvoedsel ontvangen.

"Iedereen kan met financiële moeilijkheden te maken krijgen. Isolement loert dan vaak om de hoek, maar gelukkig is het huisdier er dan nog. Dat moet ondersteund worden. Vandaar het initiatief voor de inzameling en verdeling van dierenvoedselpakketten", zegt Pascale Vanaudenhove, schepen van Dierenwelzijn in Diest.

Samenwerking

De drie lokale besturen kregen bij hun project ondersteuning van Tom Bosman, die in 2019 al de eerste dierenvoedselbank in Vlaams-Brabant opstartte, namelijk in Opwijk. "Het unieke hier is dat het een samenwerking is van drie lokale besturen. Als er nog meer dergelijke samenwerkingen in Vlaanderen zouden komen, kunnen we een zeer breed netwerk uitbouwen", zegt Bosman.

"We werken met de vrijwilligers voor inzameling en uitdeling momenteel nog per gemeente. Voor Aarschot gebeurt dat in de oude stadhuizen, in Diest in een lokaaltje in de Kringwinkel en in Tielt-Winge in 't Jongensschool. Maar we ondersteunen elkaar en we kijken volop uit naar een mogelijke centrale plek", zegt Rudi Beeken, burgemeester te Tielt-Winge.  

Bedeling

"De dierenvoedselpakketten worden één keer per maand bedeeld aan de behoeftigen. Het zal niet het volledige rantsoen voor de huisdieren van betrokkenen zijn, maar het zal alvast helpen om het karige budget van hen wat te sparen. De hoeveelheid dat we kunnen uitdelen is uiteraard ook afhankelijk van wat we gedoneerd krijgen. Vandaar ook een oproep naar handelaars in dierenvoeding en particulieren om deze mensen te steunen en bijvoorbeeld overschotten van dierenvoeding te doneren", zegt Isabelle Dehond, schepen van Dierenwelzijn  in Aarschot.

Meer info en contactgegevens vind je op de gemeentelijke websites.

Lees meer over