Allereerste broodjeszaak uit Tienen, de Yvys, sluit de deuren na 39 jaar

Chris achter haar bekende toog met vele bloemen en dankbetuigingen

Iedereen die opgroeide in het Tiense kende wel de allereerste broodjeszaak in Tienen, de Yvys. Nu, na 39 jaar, is het voldoende geweest voor Chris en Karine en openen ze morgen, zaterdag 30 maart, voor de laatste keer hun deur. 

“Het is een echte overrompeling geweest, de laatste dagen", begint Chris Claes (63), eigenares van de broodjeszaak. “Hoeveel mensen niet voor de allerlaatste keer een Martino wilden of een Club Sandwich. Ik heb vandaag zelfs 50 mensen moeten wegsturen omdat we te weinig broodjes hadden. Anderen brachten dan weer een bloemetje mee of een kaartje, wat natuurlijk hartverwarmend is, maar ook een beetje pijn doet", zegt ze.

"Eigenlijk is heel het verhaal begonnen in Leopoldsburg. Mijn ouders hadden daar een broodjeszaak en heel ons gezin zat ook, behalve mijn moeder, in het leger. Op een gegeven moment wilden mijn broer en mijn schoonzuster (Carine) een tweede filiaal beginnen. Omdat het in Limburg veel te duur was, begonnen ze verder te zoeken en kwamen ze in Tienen uit. Daar begonnen ze dan een broodjeszaak in de Peperstraat, naast de huidige Kowloon. Na een paar jaar heb ik dan de zaak overgenomen, samen met mijn schoonzus Carine, die bij mij bleef werken. Wij waren indertijd de eerste broodjeszaak in Tienen en natuurlijk werden we een beetje kritisch onthaald. Toch vonden de meeste mensen en zo ook de jeugd ons, want we waren de allereerste broodjeszaak in Tienen. De jeugd verstopte zich dan op het verdiepje boven zodat we ze niet konden zien, maar natuurlijk konden we ze wel horen", vertelt ze.

"De best verkochte broodjes waren toch de Club Special, een vers broodje van de warme bakker Vanderveken, sla, tomaat, eitjes, mayo, kipfilet en speciale barbeque-saus en natuurlijk de Martino. Die waren nog echt op de ouderwetse manier gemaakt, zo maken ze ze niet meer tegenwoordig. Ik heb zoveel fijne en grappige herinneringen aan al die jaren, ik kan er ook geen enkele tussen uitpikken, maar het was enorm fijn en plezierig. Wat ik nu ga doen, ik heb geen idee. Ik heb 47 jaar gewerkt, misschien ga ik eens op reis of meer met mijn vrienden bezig zijn. Het zal alleszins een hele verandering zijn", zo besluit Chris.

Chris achter de befaamde toog.

Lees meer over