Achille Claes en zoon Bart halen Helmut Lotti en Metejoor naar Kasteel van Horst

Achille Claes

Op zaterdag 29 juli halen Achille Claes en zijn zoon Bart Helmut Lotti naar het Kasteel van Horst voor een ruim 2,5 uur durend spektakel. Lotti herneemt er voor één keer zijn klassieke repertoire. Een dag eerder staat Metejoor er op het podium. “Met Het Wagenhuis baten we hier al 40 jaar het horecagedeelte uit en het leek me leuk om eens iets extra's te doen.”

“We zitten dit jaar al 40 jaar in het kasteel. Wij bekommeren ons alleen om het commercieel uitbaten van het horecagedeelte. Herita, het vroegere Erfgoed, bekommert zich om het beheer van de gebouwen. Het domein werd destijds aangekocht door Natuur en Bos. In 1982 ging ik onderhandelen met de graaf en de gravin. Het kasteel stond leeg en een deel was ingestort. Ik kon er een kleine cafetaria beginnen met weinig accommodatie. Eerst kwam er niet veel volk over de vloer maar dat veranderde toen ik er middeleeuwse steekspelen ging organiseren. Karel Biddeloo, de tekenaar van de Rode Ridder, kwam ook langs en we geraakten aan de praat. Hij had nog weinig inspiratie, zo zei hij mij, en ik stelde hem voor om de Rode Ridder naar het kasteel te halen want ik had nog veel verhalen. Na overleg met Leopold Vermeiren, de man die de oorspronkelijke boeken schreef, Studio Vandersteen en Standaard Uitgeverij gingen alle partijen akkoord met mijn idee en sindsdien werd dit het kasteel van de Rode Ridder”, vertelt Achille.

achille

In 2000 gaf Achille de commerciële exploitatie van het horecagedeelte door aan zijn zoon Bart die er zich sindsdien om bekommert. “Ik droomde er al lang van om een populair klassiek concert te organiseren. Toen ik mijn idee aan Lotti voorlegde, zag die dat best zitten. De leden van de toenmalige Big Band die nog in leven zijn, doen mee en ook de dirigent van toen is weer van de partij. Het gaat om een 40-koppig klassiek orkest. Er komt een groot podium met het kasteel op de achtergrond, er zijn VIP-plaatsen en we bouwen een grote tribune zodat iedereen goed kan zien en ten volle kan genieten van het concert. Lotti brengt een show van 2,5 uur, gespreid over twee delen, met een pauze. Aangezien we dan toch de infrastructuur moesten opbouwen, leek het mij een goed idee om de dag voordien ook al een concert te organiseren en dat werd Metejoor. Weet je waar ik wel een beetje in ontgoocheld over ben? Ik vond geen enkele sponsor die er zijn schouders wilde onderzetten, alleen de Nationale Loterij steunt ons financieel.”

Voor Helmut Lotti zijn er nog zo’n 400 tickets beschikbaar, oorspronkelijk waren het er zo’n 3.600. Voor een ticket betaal je 60 euro, voor het concert van Metejoor is dat 40 euro. Tickets bestellen doe je op www.kasteelvanhorst.be. “De opbrengst gaat integraal naar het renovatiefonds om het kostelijke project te ondersteunen. De tweedaagse is meteen ook het startschot voor de renovatiewerken die de dag nadien officieel starten.”

De organisatie van de concerten is in handen van Het Wagenhuis met steun van de gemeente Holsbeek, het Agentschap Bos en Natuur en Heria.

Lees meer over