78 secundaire scholen verenigen zich opnieuw in één digitaal aanmeldsysteem

4 februari 2021 | 15u13 | Gepost door annpeeters
Capaciteitsdossier Sancta Maria Leuven goedgekeurd: nieuwe school met 250 extra plaatsen komt er
Leerlingen van het zesde leerjaar die volgend schooljaar naar een secundaire school in Vlaams-Brabant of Mechelen willen, zullen zich vanaf 29 maart 2021 digitaal kunnen aanmelden via het gezamenlijk aanmeldsysteem: www.aanmelden.school.

Ouders die hun kind voor het schooljaar 2021-2022 willen inschrijven in het eerste jaar in één van deze 78 secundaire scholen, kunnen zich vooraf aanmelden op één centrale website. Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven.

Gezamenlijk aanmelden, minder onzekerheid

Deze gezamenlijke website bestaat sinds verleden jaar, toen met 66 scholen en intussen met 78 scholen. Dankzij deze sterke samenwerking kunnen ouders in één keer aanmelden voor scholen in verschillende regio’s. Dat maakt het voor hen veel eenvoudiger en er wordt vastgesteld dat er veel minder dubbele inschrijvingen en artificiële wachtlijsten zijn. Ouders en kinderen weten zo veel sneller in welke school ze terecht kunnen.

Verleden jaar wist 95% al onmiddellijk na de toewijzing door het computersysteem dat ze terecht konden in de school van eerste (92.9%) of tweede (2.6%) voorkeur. Daarna zijn er nog enkele verschuivingen geweest, waardoor in september 99% in de school van eerste (97.7%) of tweede (1.3%) voorkeur zat.

Aanmelden vanaf maandag 29 maart

De aanmeldperiode loopt van maandag 29 maart 2021 (14 uur) tot en met maandag 26 april 2021 (14 uur). Het computersysteem verzamelt alle gegevens op 26 april en verdeelt dan de plaatsen eerst op basis van schoolkeuze en vervolgens op basis van toeval. Het tijdstip waarop je aanmeldt, heeft dus geen belang. Het is wel belangrijk om meerdere scholen van voorkeur aan te duiden. Want de ervaring leert dat er voor sommige scholen meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Hoe meer scholen je aanduidt, hoe groter de kans dat je een school toegewezen krijgt.

Eerst aanmelden, dan inschrijven

Op 6 mei vernemen de ouders aan welke school hun kind is toegewezen. Vanaf 10 mei kunnen ze hun kind daar dan inschrijven. Vanaf de inschrijving is de stoel in de school definitief gereserveerd.

Heb je nog geen school? Dan kan je vanaf 10 mei nog inschrijven, maar dan enkel in scholen waar er na de aanmeldprocedure nog plaatsen vrij zijn. 

Een helpdesk voor vragen en informatie

Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen is te vinden op www.aanmelden.school

Lees meer over