25 jaar cel voor Peter Willems na moord op oprit in Tielt-Winge

Peter Willems

Voormalig bodyguard van de koning en voormalig politieman Peter Willems (48) werd vandaag aan de Leuvense rechtbank schuldig verklaard aan de moord op Erik Van Puymbrouck (63) in Tielt-Winge en kreeg hiervoor 25 jaar celstraf. Hij deed dat door het slachtoffer, de stiefvader van zijn vriendin, op zijn oprit te wurgen in de Bensbergstraat in Tielt-Winge. 

De uitzonderlijke ernst en de zwaarwichtigheid van de feiten waren belangrijke factoren voor de jury om hem die straf te geven. De technieken die hem werden aangeleerd bij de politie ter bescherming van de maatschappij gebruikte hij op een verkeerde manier. Als verzachtende omstandigheid werd rekening gehouden met het gegeven dat de veroordeelde zijn vriendin verloor en dat haar moeder een negatieve invloed op hem uitoefende, zo meldt HLN.

Veel watertjes doorzwommen

Zowel beklaagde Willems als zijn voormalige partner Draga hadden al flink wat watertjes doorzwommen. Zij had een bipolaire stoornis en leed aan borderline, was verslaafd aan drugs en alcohol en prostitueerde zich. Doorheen de relatie vertelde Draga dat haar schoonvader, Erik Van Puymbrouck, haar had misbruikt in haar jeugd. Ongeveer een half jaar voor de dodelijke feiten pleegde zijn vriendin zelfmoord. Willems had al even het plan opgevat om het latere slachtoffer, een zestiger, 'een lesje te leren'. Hij had een bromfiets gestolen en deze zwart geverfd, hij had ook nog een zwarte bivakmuts opgezet om onherkenbaar te blijven.

Het verhaal kende die ochtend in mei een dodelijke afloop. De veertiger kwam pas eind juni 2020 in het vizier van de ordediensten, daar ze de zwarte brommer in de Gete in Tienen hadden teruggevonden. 

Na onderzoek vonden ze een kasticket bij Willems met daarop de rekening voor de zwarte verf, zo reed de beklaagde zich spreekwoordelijk vast. Het proces verliep met ups en downs. Eerst werd hij beschuldigd van misbruik van zijn stiefdochter, dan was dit niet meer zeker.  Het openbaar ministerie had voorafgaandelijk 27 jaar cel gevorderd. De verdediging van de veertiger had gehoopt met vijftien jaar cel er vanaf te komen.

Lees meer over