130.000 euro extra om Aziatische hoornaar te bestrijden, eerder was er maar 60.000 euro voorzien

Nest

Er wordt dan toch 130.000 euro extra vrijgemaakt voor het bestrijden van de Aziatische hoornaard. Eerder bleek het budget op en was er niet meteen uitzicht op extra middelen, daar komt nu verandering in.

De Vlaamse Bijenvereniging trok eerder aan de alarmbel en nu is er dus een oplossing.

“Tijdens een vergadering op maandag 8 augustus met het Agentschap Natuur en Bos en het Departement Landbouw en Visserij werd er besloten om per partij 65.000 euro vrij te maken voor toekomstige noodzakelijke acties. In totaal komt er dus een extra budget van 130.000 euro dat onmiddellijk wordt vrijgemaakt. Wanneer inwoners een melding doen, wordt er eerst gekeken of het wel degelijk om een nest van Aziatische hoornaards gaat, blijkt dat het geval komt er een gespecialiseerd team ter plaatse”, zegt woordvoerder van Natuur en Bos Jelle De Wilde.

Lees verder onder foto. 

Nest
Dan toch extra middelen om Aziatische hoornaar te bestrijden.

De voorzitter van het  Vlaams Bijeninstituut René De Backer is alvast blij met het nieuws.  

“Het nieuwe budget zal ons niet alleen in staat stellen om de nodige verdelgingen dit jaar uit te voeren, maar zorgt er ook voor dat we meer opleidingen kunnen organiseren om op die manier meer professionele verdelgers op te leiden. Op dit moment geraken alle cursussen heel snel volzet. Ook de bewustwording van het gevaar van deze dieren is belangrijk voor de beheersregeling in de volgende jaren.”