100-jarige Maria uit Betekom reed tot haar 99ste nog de Balenberg op de fiets omhoog

Maria wordt 100

In woonzorgcentrum Sint-Jozef in Rillaar werd maandag 12 september Maria Vissenakens, het personeel zegt Marieke, uit Betekom, een deelgemeente van Begijnendijk, gevierd. Zij werd namelijk 100 jaar. “Tot haar 99ste reed ze de Balenberg nog op de fiets omhoog”, vertelt haar kleindochter Marleen Van Baele.

Maria is nog maar sinds maart in het woonzorgcentrum, tot dan woonde ze zelfstandig in Betekom. Er werd voor haar een verjaardagsfeest georganiseerd, een accordeonist gaf er het beste van zichzelf en ook kleinkind Marleen en een achterkleinkind waren aanwezig.

“In februari is ze gevallen en moest ze naar het ziekenhuis. Daar geraakte ze besmet door het coronavirus en moest ze een tijdje in quarantaine, dat vond ze niet makkelijk. Anderzijds heeft ze het, net als de wereldoorlogen, overleefd, daar zijn we natuurlijk zeer dankbaar om. Toen bleek dat ze beter niet meer alleen zou blijven wonen, kwam ze naar hier en ze heeft het hier intussen best naar haar zin”, vertelt Marleen.

Lees verder onder de foto. 

Accordeonist

Op 99ste nog Balenberg omhoog op de fiets

Wat haar geheim is om zo oud te worden, willen we graag weten. “Niks, ik heb geen geheim. Hard werken helpt in elk geval”, zegt Maria. Haar kleindochter vult aan: “Ze heeft op de boerderij gewerkt maar ook in de zetelfabriek in Aarschot waar ook haar man Jozef Van Baele werkte. Ze leerden elkaar in de buurt kennen, Jozef was een vriend van haar broer. Haar hele leven deed ze alles op de fiets, tot haar 99 reed ze nog de Balenberg over, ik woon namelijk in Baal. Ze is ook altijd geïnteresseerd geweest in wielrennen, elk jaar volgt ze de Tour de France. Ook het journaal volgt ze op de voet en ze heeft nog altijd interesse in alles. Ze heef ook altijd alles gezien en je maakt haar niets wijs (lacht).”

Dat laatste wordt ook duidelijk wanneer haar kleindochter vraagt of de muziek stiller moet. “Laat die maar doen, die doet dat goed”, is het antwoord van de kranige 100-jarige.

Grootste supporter van kleinkinderen en achterkleinkinderen

Maria kreeg samen met haar echtgenoot, die jammer genoeg al overleden is, één zoon, er zijn intussen ook 2 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. “Ze is de grootste supporter van haar kleinkinderen en achterkleinkinderen. Toen ik destijds aan atletiek deed, kwam ze naar alle wedstrijden in de regio, ook dat deed ze op de fiets. Vandaag kon iedereen van de familie er niet bij zijn, het is een werkdag, maar gisteren zijn we met zijn allen naar abdijcafé Het Moment geweest in Averbode om haar verjaardag te vieren. Ze wil daar nu nog graag eens naartoe”, lacht Marleen.

Lees verder onder de foto. 

Maria 100
Begijnendijks burgemeester en schepenen kwamen Maria ook feliciteren

"Niet te veel in de gazet zetten he"

Begijnendijks burgemeester Bert Ceulemans en 5 van de 6 schepenen zakten ook af naar het woonzorgcentrum om de 100-jarige te feliciteren en haar een mand met lekkers te overhandigen.

“Ge moet mij niet te veel in de gazet zetten he”, zegt Maria ons nog bij het afscheid, we hebben het toch maar gedaan want zo’n kranige - en lieve dame verdient een plekje bij ons. Wij wensen haar nog vele jaren.