1 miljoen euro om kmo's te helpen met digitale transformatie

Digihub Voka
Voka Vlaams-Brabant krijgt 1 miljoen euro van Vlaanderen en Europa om de kmo’s in de provincie te helpen met hun digitale transformatie. De Kamer van Koophandel lanceerde dinsdag 29 juni haar Digihub in het AI Experience Center van de VUB. Ze wil hiermee ondernemingen koppelen aan kennisinstellingen en zo de zoektocht naar digitale oplossingen laagdrempeliger maken en versnellen.

“Door de infrastructuur en de knowhow van kennispartners te gebruiken, krijgen onze bedrijven een enorme kans om snel grote digitale stappen te zetten zonder zelf zwaar te moeten investeren. De komende twee jaar willen we een honderdtal bedrijven begeleiden”, zegt Joël Dewalheyns, adviseur innovatie en digitalisatie bij Voka Vlaams-Brabant.

Uit de digitale quick scan van Voka blijkt dat 40% van de kmo’s laag tot gemiddeld scoort op het vlak van digitalisatie en dat het praktische en financiële aspect vaak een drempel is om hier stappen in te zetten. Precies om hieraan te verhelpen komt Voka met de Digihub. “We willen ondernemingen koppelen aan kennisinstellingen. Zo kunnen kmo’s digitale oplossingen testen zonder de zware investeringskost daarvoor helemaal zelf te moeten dragen. Liefst 70% van de kosten worden immers gedragen door EFRO en de Vlaamse overheid, goed voor iets meer dan 1 miljoen euro over twee jaar”, luidt het.

Lees verder onder de foto.

Voka Digihub

Dank zij de hub krijgen kmo’s ook advies, begeleiding en testinfrastructuur van een kennispartner. Vragen die bedrijven kunnen hebben zijn bijvoorbeeld hoe ze data kunnen inzetten om marktopportuniteiten te vinden of hoe artificiële intelligentie kosten kan reduceren. We willen het aanspreekpunt zijn voor ondernemers die een digitale transformatie willen inzetten. Door hen te verbinden met academici zullen er nieuwe sterke ideeën en bedrijfsmodellen ontstaan met duurzame groei tot gevolg”, gaat adviseur innovatie en digitalisatie Joël Dewalheyns verder.

De komende 2 jaar wil Voka een honderdtal bedrijven begeleiden. Hiervoor zetten ze een samenwerking op met 6 kennispartners, met name het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Leuven Security Excellence Consortium (L-SEC), de Vrije Universiteit Brussel, de Erasmushogeschool Brussel, Flanders Make en Sirris.

De foto's zijn van Voka.

Lees meer over