Vzw zoekt materiaal voor nieuwe school

9 november 2019 | 10u28 | Gepost door redactie
Vzw zoekt materiaal voor nieuwe school
De Lubbeekse vzw Halaai Xale Gambia bouwt momenteel een nieuwe school in Kartog Gambia. Voor de inrichting van de school is de vzw nog op zoek naar materiaal.
Het bericht Vzw zoekt materiaal voor nieuwe school verscheen eerst op Leuven Actueel.

Astrid Costermans en Pieter Sermeus uit Lubbeek zijn al een aantal jaar actief in Gambia. Astrid werkt in school Heilig Hart in Heverlee en is door haar job erg begaan met kinderen. Ze kwam via via terecht in een project in Gambia en verloor er haar hart.

 Astrid richtte haar eigen vzw op en gaat meermaals per jaar ter plaatse om er projecten te realiseren en op te volgen. “Tijdens een van onze eerste bezoeken in Gambia werden we geconfronteerd met het schrijnende tekort aan onderwijs in bepaalde streken en dorpen. Ons bezoek heeft ertoe geleid dat we ons willen engageren voor die kinderen, omdat ze recht hebben op onderwijs. In de overtuiging dat onderwijs de basis vormt voor een betere toekomst willen we het verschil kunnen maken voor een aantal kinderen. We willen mogelijkheden en kansen creëren om kinderen te leren lezen en schrijven zodat ze kunnen bouwen aan een eigen toekomst.”

In New Yundum ondersteunt Astrid een school en een voedselproject. Ze zorgt ervoor dat de kinderen op school alle dagen warm eten krijgen, waardoor ouders hun kinderen naar school laten gaan. Dat project loopt goed en kan vanop afstand gecoördineerd worden.

Ondertussen in Astrid met haar vzw in Kartong in het Zuid-Westen van Gambia van start gegaan met een tuin, waar vouwen hun eigen groenten kweken voor eigen consumptie en het teveel voor verkoop op de markt. Astrid bouwde er een kinderopvang, waar dagelijks 50 kinderen opgevangen worden, zodat vrouwen de handen vrij hebben om te werken. Eerder dit jaar is ze gestart met de bouw van een school. De oudste kinderen hebben immers nood aan onderwijs. Na de paasvakantie gaat de school open. “De bouw van het gebouw is zo goed als klaar. Nu kunnen we aan de speelplaats en de inrichting van  de klassen beginnen. Voor de schoolinrichting zijn we nog op zoek naar verschillende spullen. Mochten jullie me kunnen helpen, ik hoor het graag. Wat we concreet zoeken: 100 kinderstoeltjes, 25 houten tafelbladen (waar 4 à 5 kinderen kunnen aanzitten, vorm is niet belangrijk), waaronder we ginder lage poten zouden laten zetten, magneetjes voor de magneetborden, 100 muurkapstokjes (om de boekentasjes en jasjes aan te hangen), kleine boekentasjes, 15 brede legplanken van ongeveer 1,5 meter lang en 15 smallere legplanken, lederen ballen (plastieken overleven het niet lang door de warmte), springtouwen en gerief voor turnlessen, potloden, gommen en slijpers, krijt voor het bord, schoolschriftjes, en voor de kinderopvang legpuzzels en speelgoed waaruit ze kunnen leren en hun motoriek kunnen ontwikkelen. Wie nog tuinzaden over heeft van deze zomer, mag ze ook altijd bezorgen, die worden daar onder de vrouwen verdeeld en gebruikt in de groentetuin. Ook kinderfietsen zijn welkom, kinderen leggen er vaak grote afstanden af. Wie iets staan of liggen heeft, dat niet meer gebruikt wordt, zou er de Gambiaanse kinderen heel blij mee maken. Ze zijn enthousiast en leergierig. Ook het team van leerkrachten en kinderopvang ter plaatse is enthousiast om de kinderen een betere toekomst te geven.”

In februari 2020 vertrekt een container per boot naar Gambia, die tegen de paasvakantie ter plaatse is. Astrid gaat naar Gambia om ervoor te zorgen dat alle materialen aankomen op de juiste plaats en richt dan de school in, zodat ze op het einde van de vakantie officieel geopend kan worden. Wie wil helpen kan hier een mailtje sturen.

Het bericht Vzw zoekt materiaal voor nieuwe school verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over